zmiana w piersi birads 3/4a

Wysłane przez monikaK88 

monikaK88 (offline)

Post #1

04-12-2022 - 14:52:06

Bytom 

Czesc jestem tu nowa, wykryto mi zmiane w piersi w usg jtira lekarz okreslil na Birads 3, do biopsji mammotom. Opis brzmi: sutki o budowie moeszanej, w obu cechy zwyrodnienia wloknistego. W sutku prawym ma godz 8 3cm od otoczki struktura hypoechogeniczna sr 9mm o nieco zatartych obrysach, obok torbiel 7mm. Sutek lewy bbez zmian ogniskowych, doly pachowe wolne.
Poniewaz wczesniej mialam pod orawa pacha dziwna bolesna kulke ze az mnie reka bolala zaniepokoilo mnie to j zapisalam sie do IO Gliwic, w miedzy czasie rezonans ktorego wynik mnie zdziwil: Piersi o budowoe gruczolowo tluszczowej z cechami przebudowy wloknisto-drobnotorbielowatej. BPE nieregularne, bardzo intensywne wzmocnienie tla z wyodrebnieniem plamistych skupisk licznych intensuwniej wzmacniajacych soe zrazikow IV stopien ACR. nanwieksze nagromadzenie ognisl wzmocnienia w kw gorno-zew. Obustronnie bez zmian o charakterze zlosliwym, nieliczne torbiele 6-7mm, doly pachowe niepodejrzane, Birads 3.

W gliwicach tez zrobili usg o dali Birads 4a a zmiana ma juz 15 mm po 3 tyg, onkolog dala skierpwanoe na biopse grupoiglowa mammotom ale dopiero za miesiac, czy czekac spokojnie czy powinnam szukac cos szybciej? czemu ten rezonans tej zmiany nie widzi? pomozcie prosze;(

monikaK88 (offline)

Post #2

04-12-2022 - 14:58:25

Bytom 

.

Tomasz. (offline)

Post #3

04-12-2022 - 17:31:49

Pruszków 

Ocena wielkości zmiany pod USG jest szacunkowa. Zmianą wielkości nie ma się zbyt w tym momencie za bardzo przejmowac, dane z rezonansu są istotniejsze. Być może radiolog dał 4a po to, aby była podstawa do biopsji. Należy się nastawiać na usunięcie tej zmiany operacyjnie, sama zmiana o tych cechach sama się raczej nie rozejdzie.
Poza biopsja jest opcja mammografii. Chodzi o stwierdzenie, czy są liczne mikrozwapnienia . A zwłaszcza ich skupiska, gdzie najczęściej rozwija się rak.



____________

monikaK88 (offline)

Post #4

04-12-2022 - 18:13:15

Bytom 

Dostalam skierowanie na mamografie ale do wykonania od razu po biopsji, czy to tak powinno byc? a co znacza te intensywne wzmocnoenia tla i skupiska intensywniej wzmacniajacych sie zrazikow w rezonansie? jestem od wielu lat na hormonoterapii i po 6 operacjach ginekologicznych - endometrioza IV stopien. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

monikaK88 (offline)

Post #5

04-12-2022 - 18:15:25

Bytom 

myslalam ze rezonans rozwieje watpliwosci a tu birads 3 nadal... czy mogl rezonans nie zauwazyc raka? i czemu moe ma w rezonansie slowa o tej zmianie?

Tomasz. (offline)

Post #6

05-12-2022 - 21:16:10

Pruszków 

Robienie mmg po biopsji to nieporozumienie. Nie mówiąc o komforcie badania, które nigdy przyjemne nie jest. A poza tym co mmg ma wykazać, jeśli będzie biopsja z aspiracja tkanki guza.



____________

monikaK88 (offline)

Post #7

05-12-2022 - 21:43:30

Bytom 

Tomku juz wyjasnilam ta mmg, jest ustawiona miesiac po biopsji, takze bardzo dziekuje za odpowiedz. Czytajac to forum widzialam ze masz ogromna wiedze, moglbys mi powiedziec co ten opis rezonansu oznacza? bardzo prosze... i drugie pytanie, onkologa mam w styczniu po biopsji, zapomnialam zapytac czy powinnam moze przerwac hormony(biore Yaz, bez przerw na okres bo nie mam macicy) do czasu diagnozy?

Tomasz. (offline)

Post #8

06-12-2022 - 17:41:36

Pruszków 

Powtórzę mmg ma wykazać charakter radiologiczny zmiany. W tym makrostrukture
Ni jest to możliwe po biopsji. Wtedy do oceny jest nie zmiana, a tylko pozostała część gruczołu. Namawiam na mmg przed biopsja - której nagłość nie jest oczywista.
Odnośnie opisu rezonansu to powinien się tu wypowiadać radiolog. Te wzmocnienia, z tego co ja wiem, są najczęściej spowodowane formami włóknienia. Jako forma obrazu zmian degeneracyjnych w grucxole- jak to jest np w mastopatii. Takie zmiany utrudniają diagnostykę zmian hypoechogenicznych. A Raki mają najczęściej taką cechę.



____________

monikaK88 (offline)

Post #9

06-12-2022 - 20:15:15

Bytom 

Tomku a co z tymi hormonami ktore biore? nalezaloby przerwac? bardzo dziekuje Ci za pomoc i odpowiedzi

Tomasz. (offline)

Post #10

07-12-2022 - 23:18:58

Pruszków 

Przy podejrzeniu raka wszelkie hormony estrogenowe powinny być wstrzymane. Może poza np Oekolpem dopochwowym na atrofie śluzówki.



____________

monikaK88 (offline)

Post #11

08-12-2022 - 00:51:35

Bytom 

tak myslalam, bardzo ci dziekuje

monikaK88 (offline)

Post #12

29-12-2022 - 13:36:42

Bytom 

Przepraszam ze znowu pisze ale sytuacja stalasie dynamiczna bo 28.12 mialam zaplanowanabiopsje gruboiglowa tej zmiany, dzien wczesniej wyczulam w tdj samej piersi ale innym miejscu druga zmiane wiec jak poszlam na biopsje to poprosilam lekarza by to zobaczyl, stwierdzil druga zmiane policykliczna o wielkosci do 22mm birads 4b i zlecil biopsje gruboiglowa tej zmiany ktora dzis wykonano, dodatkowo okreslij wezly chlonne na odczynowe, no i tu rodzi sie pytanie- jakim cudem tej zmiany nie widzial rezonans? czy zmiana lagodna moze tak szybko urosnac? w obu probowkach z biopsji bylo sporo krwi, czy to zle? pomoz prosze bo zwariuje...

Tomasz. (offline)

Post #13

29-12-2022 - 21:57:46

Pruszków 

Sprawa jest zagadkowa w tym sensie, że rezonans jest badaniem obrazowym o najwyższej rozdzielczości i zmiany oceniane na 4b powinny być ewidentnie na tym badaniu opisane.
Krew to nic nadzwyczajnego. Wszak igła przechodzi przez tkanki w których są naczynia krwionośne. Lekarz wyciągając próbkę aspiruje całość, co może zaaspirowac igła. Więc krew też.
Teraz nie da się zrobić nic poza czekaniem 14-21 dni na wynik his-pat.



____________

monikaK88 (offline)

Post #14

30-12-2022 - 13:09:42

Bytom 

wiem ze trzeba czekac ale stres jest ogromny... czy zmiany lagodne moga urosnac tak szybko? w probce byla tkanka, nie plyn... ta drufa zmiana tez rosnie, ma 17mm...

Lela2021 (offline)

Post #15

30-12-2022 - 16:18:59

okolice Wrocławia 

Niestety teraz to wróżenie z fusów. Trzeba czekać na wynik. Rozumiem Twój stres. Nic się nie da poradzić. Czasem oczywiście bywa tak, że coś co wygląda na złośliwe okazuje się po biopsji łagodne, a czasem na odwrót, nawet coś oceniane jako torbiel, gdzie prywatnie jedna dziewczyna zrobiła biopsję okazało się rakiem. Nie nastawiaj się, to nic nie da. Większość zmian w piersiach statystycznie są zmianami łagodnymi. Wynik i tak będzie, jaki będzie. Po prostu. Jedno mogę powiedzieć. Wszystkie tu przechodziłyśmy ten sam stres przy każdym wyniku. to pewnie i tak nie jest dla Ciebie pocieszeniem.
Trzymam kciuki.



Amputacja metodą Maddena: NST G2 10 mm. ER:80% PR:80% Her-2(+2) -FISH dał wynik negatywny, ki67:2-15% węzły chłonne II i III piętra 0/12. po operacji Reseliego, Tamoksyfen. Po usunięciu "dołu" Aromek.

Magdaaa (offline)

Post #16

31-12-2022 - 15:20:08

 

Jedna z moich zmian łagodnych miała prawie 3 cm. Też szybko urosła. Co do rezonansu, miałam jakiś czas temu robiony w związku z guzkiem, który od czterech lat jest obserwowany (ma ok 7mm i nie rośnie). Zmiana ta w ogóle nie była opisana, pomimo, że w USG jest doskonale widoczna. Dużo zależy zarówno od sprzętu jak i radiologa, który opisuje, a z tym niestety bywa różnie.

monikaK88 (offline)

Post #17

01-01-2023 - 11:56:54

Bytom 

pozostaje mi czejac, bardzo Wam dziekuje za pomoc

monikaK88 (offline)

Post #18

03-01-2023 - 14:03:01

Bytom 

Czesc ma wynik hist pat tej drugiej odkrytej zmiany 22 mm- naczyniakopodobny rozrost podscieliska (pash ) zwykly rozrost przewodowy, gruczolistnosc, szkliwiejaca tkanka łączna, poszerzone pojedyncze przewody, kategoria B2 zmiana lagodna.

Widze ze zmiana nie rakowa, ale czy to stan przedrakowy czy co to oznacza? dziwi mnie ze juz jest od wczoraj wynik ppzniejszej biopsji a tej pierwszej zmiany wyniku nie ma... Tomasz, pomoz jeszcze prosze...

Tomasz. (offline)

Post #19

03-01-2023 - 16:44:52

Pruszków 

Dzieją się w piersi procesy typu degeneracyjnego. Wszystko wymaga kontroli w poradni chorób sutka. Może się uda wyjaśnić przyczyny tego stanu rzeczy i leczyć - jeśli tylko przyczyny są usuwalne. Poza tym badania obrazowe. Nie znam utkania. W razie mieszanego naprzemiennie usg i mammografia.



____________

monikaK88 (offline)

Post #20

04-01-2023 - 09:57:35

Bytom 

jest wynik drugiej biopsji : xmiana 17mm wloknienie szkliwiejace, zwykle rozrosty przewodowe, zmiany kolumnowokomorkowe. zmiana lagodna

czy w wiazku z tymi whnikami ale majac na uwadze rozmiary 22 i 17mm oraz szybkim wzrostem usuwac to czy Twoim zdaniem zostawic? czy istnieje jakiekolwik ryzyko rozwoju z tego raka? czy biopsja jest w pelni wiarygodna? Obiecuje ze nie bede Cie wiecej dreczyc Tomku...

monikaK88 (offline)

Post #21

04-01-2023 - 09:58:44

Bytom 

utkanie mieszane, nie bylo nigdy mamografii, teraz tez nie

Tomasz. (offline)

Post #22

04-01-2023 - 12:56:49

Pruszków 

Przy utkaniu mieszanym nie spał bym spokojnie bez mammografii. To badanie równie wartościowe jak USG, a daje inną projekcję - inna technika obrazowania. Gdyby wyszly w tej zmianie istotne mikrozwapnienia to bym operował, póki rak się nie rozwinie. Piszę stale: rak i kancerogeneza to nie wlacz/wyłącz. To proces który się toczy na poziomie komórkowym. Wszelkie formy dysplazji, włóknienia to zmiana architektury tkanki która może przejść w metaplazje i zrakowacenie. Stąd potrzebna jest czujność i czasem działania wyprzedzające. Aby nie było większego kłopotu.



____________

monikaK88 (offline)

Post #23

04-01-2023 - 13:13:35

Bytom 

bardzo dziekuje za inf, we wt wizyta u lekarza, postaram sie namoeic na mamografie, poki co piers po biopsjach jest zielono krwista, kiedy mozna juz wiarygodnie zrobic mamografie?

Tomasz. (offline)

Post #24

04-01-2023 - 16:53:21

Pruszków 

Co najmniej za kilka miesięcy. I to nie chodzi o komfort mało komfortowego badana, a o wiarygodność wyników. Wszystko musi być wchloniete, bez jakiegokolwiek odczynu. A nawet wtedy lepiej jeszcze trochę zaczekać, gdy nam się wydaje, że już można.



____________
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 432
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022