Smokooka - teraz to ja wybieram! smiling smiley

Wysłane przez smokooka 

dana23 (offline)

Post #1

08-08-2014 - 21:21:52

Gdańsk, Saarbruecken 

Agusiu,pisz kochana,to jest bardzo ciekawe! A Tobie należy się medal! Jesteś "the best". Ja też mam problem ze słodkimwnerwiony

Al_la (offline)

Post #2

08-08-2014 - 22:38:52

k/Warszawy 

Aga brawo

Też mi potrzebna dieta, ale tak skomponowana, żeby schudnąć ale uwzględniając przeszłość onkologiczną i moje choroby.
Nie takie to proste, więc ciągle stoję w miejscu, a tyłka się nie chce ruszyć ze wsi, coby dotrzeć do fachowców.
Ale jak jeszcze trochę poczytam Ciebie, to może się zarażę uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

smokooka (offline)

Post #3

08-08-2014 - 22:58:40

Warszawa 

Ala, właśnie tak skomponowaną mam dietę, z uwzględnieniem wszystkiego co ważne, a nie jak dla "dwudziestki" bez obciążeń. To dieta "o mnie" aczkolwiek widzę, że w ogóle fajna ta rozpiska. Jakby co to służę kontaktem. A - Karolina Gorzkiewicz już nie jedną osobę tak odżywiła w Puckim Hospicjum, że ta osoba wyszła sobie jeszcze spokojnie pożyć w domku smiling smiley Poważnie smiling smiley No i jest sumienna niesamowicie.

nikulam (offline)

Post #4

08-08-2014 - 23:03:26

warszawa 

Aga czy trzeba sie z nia spotkac osobiscie czy mozna przez net?GRATULACJE dla Ciebie i zazdroszcze silnej woli i samozaparcia!!!

Krynia58 (offline)

Post #5

08-08-2014 - 23:26:20

Warszawa 

Agnieszko, brawo masz się czym chwalić, Kochana!
Ja też podziwiam Cię za silną wolę i wierzę że osiągniesz zaplanowane cele.
buziak Powodzenia we wszystkim

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Baba Jaga (offline)

Post #6

09-08-2014 - 05:37:30

Jagolandia 

Nie po raz pierwszy zadziwiasz mnie swoją konsekwencją w dążeniu do celu. Brawo !
Powodzenia Agnieszko uśmiech Pięknie Ci idzie ok

smokooka (offline)

Post #7

09-08-2014 - 08:15:23

Warszawa 

Dziewczyny kochane, ja tę dietetyczkę widziałam jedynie na zdjęciu winking smiley wszystko przez net załatwiam, na szczęście mam odpowiednie badania porobione. Ale i to jest to nadrobienia, ona powie co badać a każda z nas może lecieć do rodzinnego po skierowanie i zrobić.
Wczorajsze porcje mogę powiedzieć, że były nawet przyduże.
A teraz II dzień diety smiling smiley
Śniadanie
2 jajka na miękko z łyżeczką chrzanu + cienka kromka razowego chleba, z pomidorem i ogórkiem małosolnym lub kiszonym
II śniadanie
pasta z awokado (1/2 sztuki) z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym i papryką świeżą + dużo natki pietruszki + kromka chleba razowego
Obiad
Łosoś grillowany 150 g ( u mnie będzie gotowany) z koperkiem + 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej + brokuły parowane 4 różyczki
Kolacja
sałatka: kilka liści roszponki, 1 jajko na twardo, 100 g żółtej papryki, 100 g czerwonej papryki, 50 g pomidora, 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki - doprawić octem balsamicznym i ziołami

dana23 (offline)

Post #8

09-08-2014 - 08:51:45

Gdańsk, Saarbruecken 

W sumie wszystko wydaje się zjadliwe,a nawet dobre i porcje wystarczające! Smacznego!je

nikulam (offline)

Post #9

09-08-2014 - 09:34:53

warszawa 

Aga to wyslij mi prosze na priv jak mozna sie z Nia przez net skontaktowac.Droga jest taka usluga?buzkabuziak

dziubas (offline)

Post #10

09-08-2014 - 10:09:56

Gdańsk 

mniam Ja też jestem zainteresowana dieta i taka mi tez sie podoba! Do tego Puck mam niedaleko! A a'propos Puckiego Hospicjum polecam Książke dyrektora tego Hospicjum, ks.Kaczkowskiego "Szału nie ma .Jest rak." Doskonała! W Pucku terz mieszka nasza siostra od piersi Nastepna. Juz sie nie pojawia na forum, bo to artystyczna dusza, takze pisarka.! Co do diety, która Agnieszko podajesz, jest bardzo podobna do makrobiotycznej, która zaleca dr Dabrowska jako zdrowe zywienie po swojej diecie. Wybieram sie znowu po roku do Go lubia na wczasy zdrowotne z dieta dr Dabrowskiej. Nie jest to strasznie droga impreza, ale jednak trzeba zapłacić...Ale kto "bogatemu" zabroni... rotfl! Buziaczki!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Di (offline)

Post #11

09-08-2014 - 10:37:15

Aga najlepsza ta satysfakcja ze kg lecą...No i te jeansy stare pasują..
Przy moim wzroście jak wazylam 6o kg to jak kulka, zle sie czułam. Teraz utrzymuje wagę 50-52kg i najlepiej sie czuje. Jem na parze, zero białego makaronu, pieczywa. Ale jak na cos mam chęć to zgrzesze smiling smiley i ostatni posiłek do 19 , ale klade sie o 24 wiec jest ok.
Ruch tez jest smiling smiley
Pozdrawiam i jestem pod wrażeniem Teojej wiedzy.

smokooka (offline)

Post #12

09-08-2014 - 11:52:18

Warszawa 

Dzięki kochane za wsparcie!!! Namiary do Karoliny Gorzkiewicz to na tej stronie są [www.karolina-gorzkiewicz.pl] - jeśli chodzi o ceny to już z nią indywidualnie, bo to zależy od ustaleń osobistych. W każdym razie jest OK

magda2411 (offline)

Post #13

09-08-2014 - 16:13:33

Olsztyn 

Smokooka i ja gratuluję Ci silnej woli i samozaparcia kwiatek

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-08-2014 - 16:14:08 przez magda2411.

dziubas (offline)

Post #14

09-08-2014 - 16:18:42

Gdańsk 

Podałaś link to i skorzystałam od razu i napisałam, bo być może we wtorek ruszę przez Puck do Władysławowa na spotkanie z Dobora48!
hot smiley

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

smokooka (offline)

Post #15

10-08-2014 - 11:40:58

Warszawa 

Dzień III
śniadanie
pasta z 1 jajka na miękko i 100 g łososia wędzinego + drobno pokrojony ogórek małosolny i kromka razowego chlebka
II śniadanie
serek wiejski 200 g + kiloka drobno pokrojonych rzodkiewek + 20 sztuk migdałów
Obiad
2 szklanki zupy jarzynowej bez śietany + schab pieczony 120-140 g + surówka z białej kapusty z koperkiem skropiona oliwą (ja tu nie piekę schabu tylko na nim gotuję zupkę i taki gotowany zjem)
Kolacja
2 płaty śledzia w jogurcie z jabłkiem i cebulką (przygotowałam przedwczoraj) do tego można zjeść cienką kromkę razowca

smacznego smiling smiley

Teraz już jestem pewna, że wielkości porcji są dla mnie za wielkie, zaczęłam modyfikować ilości, bo mimo, że gruba to ja tyle nie żarłam. Ja po prostu jadłam niewłaściwe rzeczy - cukier, cukier i jeszcze do tego tłuste wędliny, sery itp. A tu warzyw wiele, ale na jeden raz w brzuszku mi się nie mieszczą.

Krynia58 (offline)

Post #16

10-08-2014 - 12:02:26

Warszawa 

Taką pastę też robię, tylko z jajka na twardo i sajry z puszki.
Następnym razem spróbuję na miękko uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

smokooka (offline)

Post #17

11-08-2014 - 19:55:00

Warszawa 

Dzień IV smiling smiley
Śniadanie
3-4 sztuki suszonych pomidorów z serkiem twarogowym + jajko na twardo + dowolna ilość sałaty z jogurtem naturalnym
II Śniadanie
jogurt naturalny 150 g 20 migdałów + szklanka malin lub jagód
Obiad
pierś drobiowa 120 g grillowana, do tego makaron pełnoziarnisty al dente! 1 szklanka i sosik: natka pietruszki, 1/2 papryki, 2 łyżki groszku zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka oliwy, bazylia świeża czosnek smiling smiley
Kolacja
mix sałat skropionych oliwą + 2 jajka na twardo + łyżka ziaren słonecznika

zjadłam zwykłego pomidora zamiast suszonego, a pierś usmażyłam na kropli oliwy smiling smiley

Smacznego smiling smiley

ira (offline)

Post #18

11-08-2014 - 20:26:15

Pabianice 

Bardzo dużo jajek w tej diecie myśli

Jolcia (offline)

Post #19

11-08-2014 - 20:27:16

Jajka są supersmiling bouncing smiley

smokooka (offline)

Post #20

11-08-2014 - 21:38:26

Warszawa 

jajko pod względem cholesterolowym się równoważy, a jego wartości odżywcze są nie do przecenienia, jajko zawiera praktycznie wszystkiego po trochu, bo w końcu powstałby z niego żywy organizm. Dietetyczki nie pytałam akurat czemu tyle jajek, ale tak myślę sama smiling smiley No i np na kolację zjadam dziś jedno jajko a nie dwa, bo porcje są dla mnie przy duże.

smokooka (offline)

Post #21

12-08-2014 - 10:36:45

Warszawa 

Smokooka zaraz przedstawi dzień V diety smiling smiley a w kolejnym tygodniu pewnie będę pisać swoje modyfikacje, bo przecież nie będę żreć do wypęku, tylko tyle, ile mi trzeba do zaspokojenia głodu. No i pamiętajcie proszę, że to indywidualnie dopasowana dieta do miliona moich wyników badań - ja co prawda nieprawidłowości mam tam, gdzie wiele z nas ma, ale jednak indywidualna. No ale wiadomo - tak zdrowa dieta krzywdy nie zrobi, ale czy każdą z nas odchudzi? Ja przypominam wyjściową wagę mam kosmiczną a do zrzucenia kilkadziesiąt kilogramów - to zupełnie inaczej się "odchudza" niż osobę z kilkoma kilogramami. Odpowiedzialności więc nie biorę winking smiley

Dzień V smiling smiley

Śniadanie
pasta: pół awokado, 4 łyżeczki niskotłuszczowego serka naturalnego (Bieluch lub kozi) średni ogórek kiszony, ogórek świeży, 5 czarnych oliwek, szczypiorek i pieprz ziołowy + kromka chleba razowego skropiona oliwą z oliwek.
II śniadanie
200 g surowych warzyw (poidor, ogórek świeży, sałata) polane oliwą z oliwek i posypane ziarnami słonecznika
Obiad
filet łososia 150-180 g grillowany + puszka pomidorów zmiksowanych z łyżką oliwy i z bazylią + 2 łyżki ryżu brązowego ugotowanego (zamiennie 2 małe ziemniaczki z koperkiem)
Kolacja
2 cienkie kromki razowego skropione oliwą + 2 plastry polędwicy łososiowej (u mnie dziś suszony schab by Pterek) + 2 ogórki małosolne i kilka pieczarek marynowanych

smacznego smiling smiley

najfajniej mi jak oba śniadania - produkty kładę sobie na tacce i sama łączę co mi pasi, czasem zjadam wszystko na jedno śniadanie - jak wychodzę - albo coś zostaje na drugi posiłek. Dużo jest też jajek, ja bardzo lubię, ale jak są dwa to ja zjadam jedno, pewnie zmniejszając istotną zawartość składników odżywczych, no ale one zwykle są z dużą ilością warzyw i nie zmieści mi się tyle w brzuszku winking smiley
Ciekawa jestem swojej wagi w sobotę rano smiling smiley

dziubas (offline)

Post #22

12-08-2014 - 10:51:22

Gdańsk 

Aga! Nie martw sie! Twoja dieta podobna jest do diety makrobiotycznej, która jest bardzo zdrowa i gdybym miała skaner przesłałabym Ci broszurke z 2 tyg jadłospisem! Takze myśle ze Twoja dieta innym jak nie pomoze to na pewno nie zaszkodzi! buzki

smokooka (offline)

Post #23

12-08-2014 - 10:56:24

Warszawa 

Zdrowa jest na pewno smiling smiley to prawda. Ma też potężny wpływ na urodę, na samopoczucie i przy tej ilości warzyw musi mieć wpływ na poprawę przemiany materii. Oliwa i inne źródła Omega3 - a codziennie jest COŚ, jajko - prawie brak owoców czyli cukrów prostych, mało węglowodanów - od lat słyszałam że tak powinnam jeść smiling smiley

dziubas (offline)

Post #24

12-08-2014 - 11:45:38

Gdańsk 

Z pania katarzyną sie nawet skontaktowałam, przemiła osoba, ale mam znajoma dietetyczkę, zone mojego terapeuty i wczoraj z nia rozmawiałam, że skoro wybieram sie na wczasy z dietądr Dabrowskiej to po powrocie wystarczy ni dieta makrobiotyczna i wiele dolegliwosci sama sie bedzie leczyć...Buziaki! Trzymaj sie! okbuziak

danuśka1 (offline)

Post #25

12-08-2014 - 12:52:01

Smokooka, silnej woli życzę. Moja druga połowa na podobnej diecie zjechała prawie 40 kg. Powiem tylko, że teraz waży 105 kg. Oczywiście pod okiem dietetyka,
i przez pierwsze 3 miesiące co miesiąc wizyta i zmiana diety. Później , jak już nauczyłam się gotować dietetycznie dostał ogólne wytyczne. Chce jeszcze zgubić 5 kg, więc dieta trwa, a ja od półtora roku gotuję dwa obiady bo reszcie rodziny dieta nie jest potrzebna. Poza obiadami małżonek sam sobie robi jedzonko.
Podziwiamy go, bo naprawdę potrzeba dużo silnej woli i samozaparcia żeby widzieć różne żarełka, bywać na imprezach i wytrzymać. Teraz chociaż piwko sobie wypije od czasu do czasu, albo wyżej oprocentowane napoje. chichot Ale za to mam teraz super męża. hot smiley

smokooka (offline)

Post #26

12-08-2014 - 17:31:50

Warszawa 

A ja dziś w ciucholandzie mierzyłam spodnie i były za duże, chociaż nie dawno pewnie byłyby dobre!!!!!! radocha

danuśka1 (offline)

Post #27

12-08-2014 - 22:01:57

brawo

dziubas (offline)

Post #28

12-08-2014 - 23:48:34

Gdańsk 

the finger smiley

Di (offline)

Post #29

13-08-2014 - 08:03:03

Miłego dzionka zycze, pełnego uśmiechu...oczko

smokooka (offline)

Post #30

13-08-2014 - 14:03:02

Warszawa 

Dzięki za życzonka! Nawzajem smiling smiley

Dzień VI
Śniadanie
2 jajka na miękko z łyżeczką chrzanu + cienka kromka razowca z łyżeczką serka twarogowego + pomidor z dużą ilością szczypiorku skropiony oliwą
II śniadanie
kefir naturalny, garść migdałów + jabłko średniej wielkości - polska odmiana
Obiad
1/2 paczki sałaty roszponki, 1/2 czerwonej papryki, 1 ogórek kiszony, 2 jaja na twardo, łyżka pestek dyni, natka pietruszki, ocet balsamiczny, świeże kiełki słonecznika lub pszenicy + szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - z całości robimy sałatkę i skrapiamy oliwą
Kolacja
makrela wędzona 150 g + 1/2 papryki czerwonej, 2 ogórki kiszone + cienka kromka razowca z łyżeczką serka twarogowego posypana natką pietruszki
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 498
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024