Smokooka - teraz to ja wybieram!
dziubas (offline) |
Post #1 13-08-2014 - 14:32:20 |
Gdańsk |
Mniam! Wydaje mi się, ze podobny jadłospis juz wcześniej na jakis dzień był...
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
smokooka (offline) |
Post #5 14-08-2014 - 09:00:17 |
Warszawa |
Dzień VII
Śniadanie 1 szklanka kefiru 2% + 4 łyżki otrąb pszennych, 20 migdałów, 10 orzechów laskowych i jabłko średniej wielkości - polska odmiana - miksujemy razem na koktajl II śniadanie serek wiejski 200 g (taki na przykład Piątnicy) + dowolna ilość rzodkiewek + średni pomidor Obiad 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej + 6 różyczek brokuła, + 100-120 g piersi drobiowej grillowanej, 6 pomidorków koktajlowych, łyżeczka oliwy, zioła do przyprawienia Kolacja 2 średnie pomidory zapieczone z 1 kulką mozzarelli + duża ilość siekanej świeżej bazylii, czosnku z łyżeczką oliwy Smacznego |
anna2008 (offline) |
Post #7 14-08-2014 - 09:56:14 |
Bydgoszcz |
Fajne te przepisy Agnieszko ,takie "leciutkie" i w trawieniu i w przygotowaniu chyba też . Ja to to bym chciała jakiś przepis na podtuczenie siebie,kiedyś czytałam,że jak zjem to powinnam poleżeć i nie chodzić tak szybko, jak to mam w zwyczaju. Myślisz ,że ta Pani dietetyk,coś by wymyśliła dla chcących trochę przybrać? Pozdrawiam.
"Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
smokooka (offline) |
Post #8 14-08-2014 - 10:18:01 |
Warszawa |
Aniu, jasne że tak, to dobra dietetyczka, mająca pojęcie o nawet najciężej chorych i wymagających pacjentach, bo z takimi pracuje na codzień. Często wycieńczonych leczeniem, zaniedbaniem i innymi wstrętnymi choróbskami. Na pewno jest w stanie pomóc na "podtuczenie" a mam też koleżankę, zdrową ale strasznie szczupłą, której pod okiem dietetyczki udaje się przybrać na wadze, chociaż powolny to proces. Ta moja dieta pięknie reguluje trawienie, a łatwość przyrządzania to jej kolejny atut. |
anna2008 (offline) |
Post #9 14-08-2014 - 10:25:07 |
Bydgoszcz |
A jak to wygląda Agnieszko,trzeba się skontaktować osobiście ,czy wystarczy żebym tam zadzwoniła ,albo napisała? Przeglądałam stronę,którą podałaś,wygląda obiecująco,ale wychodzi mi,że musiałabym przyjechać.
"Przyszłość, zanim wkracza, zawsze przedtem puka." - Francois Mauriac "To co się dzieje teraz i po 'teraz' ,tak długo nie ma znaczenia,dopóki jutro jutra,jest takie samo,jak wczoraj wczoraj" |
smokooka (offline) |
Post #10 14-08-2014 - 10:35:00 |
Warszawa |
Myślę, że wystarczy się odezwać mailowo lub telefonicznie, ja nie widziałam się z Karoliną a jednak współpracujemy. Najważniejsze badania można zrobić przecież pod okiem rodzinnego lekarza i wysłać wyniki mailem. Po prostu trzeba się skontaktować i ustalić szczegóły
|
anna2008 (offline) |
Post #11 14-08-2014 - 10:42:43 |
Bydgoszcz |
Dzięki Agnieszko ,wyników badań ,tych aktualnych to u mnie pod dostatkiem ,będę działać,bo już mi się nie chce chudnąć (cycek ten co pozostał zerowa tkanka tłuszczowa,tyłek to samo,wiecheć zasuszony się robię),a z wyników nic nie wynika ,jedynie to,ze zdrowa jak koń jestem.Chudy koń-czyli nasza szkapa
bozena_stanczyk (offline) |
Post #16 14-08-2014 - 17:30:52 |
Tomaszów Mazowiecki |
Pozdrowionka po przerwie
|
smokooka (offline) |
Post #20 29-08-2014 - 10:24:54 |
Warszawa |
Halo, halo, nadaję z Magodentu na Fieldorfa - wczoraj dr Olszewski usunął mi przydatki i nadmiar endometrium, dziś już doszłam do siebie. Już na noc nie chciałam przeciwbólowych, rano tylko paracetamol, bo da się znieść. Dren już wyjęty, dziureczki po laparoskopie maleńkie i w takich miejscach że za trzy miesiące zapomnę w ogóle że były. Jutro do domku, tylko jeść mi nie chcą dać łobuzy! Ale ja i tak zjadłam już wczoraj kromeczkę razowego i dziś też. A swój obiadowy kleik to niech sobie sami zjedzą bleeeeee hahahahha
Jest OK I najważniejsze na dziś - doktor powiedział że na 99% raka tam nie ma!!!! W zasadzie widzę więcej zalet niż wad nie posiadania jajników, może coś mi podpowiecie z czym mam się liczyć? Jak z menopauzą na przykład? Tamosia biorę, ale w czerwcu miesiączka wróciła, teraz już jej nie będzie, nie zajdę w ciążę, mogę się kochać bez prezerwatyw, nie będę miała już boleści jajników przez pół miesiąca i co jeszcze? Podobno może opadać macica? Jak będzie z nawilżeniem pochwy? Może macie jakieś porady praktyczne? Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 29-08-2014 - 10:28:50 przez smokooka. |
Krynia58 (offline) |
Post #23 29-08-2014 - 11:38:33 |
Warszawa |
Cieszy bardzo Twój dobry humor i samopoczucie..
Wyjdziesz dzisiaj ze szpitala? Całe ubiegłe lato walczyłam z suchoscią pochwy i innymi dolegliwościami , teraz dwa razy w tygodniu stosuje w/g zaleceń gina globulki Mucovagin i jest ok. Dochodź szybko do siebie o Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Al_la (offline) |
Post #24 29-08-2014 - 11:55:44 |
k/Warszawy |
Cieszę się Aguś, że jesteś zadowolona i tak dobrze zniosłaś tę operację. Wracaj szybko do domu i realizuj następne zamierzenia
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Krynia58 (offline) |
Post #30 30-08-2014 - 10:30:35 |
Warszawa |
Ty już pewnie " na wylocie" z Magodentu
Dobrego samopoczucia po powrocie do domu! Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |