Wasza/nasza codzienność

Wysłane przez Anianab 

Anianab (offline)

Post #1

12-08-2022 - 19:53:56

Witajcie. Jako świeżynce przysługuje mi prawo do zadawania głupich pytań Zaczęłam leczenie, czuje się kiepsko. Jak to wyglądało i wygląda obecnie u Was. Jak radzicie sobie z codziennością. Pracujecie? Zajmujecie się domem i dziećmi? Macie siły i chęci na życie towarzyskie? Chodzicie do fryzjera czy na pazurki? Czy wasze samopoczucie pozwala na to?
W tej chwili myślę, że ciągle będę taka do niczego. Że nie dam rady. Że nie mam i nie będę miała siły. W tej chwili przyciąganie łóżkowe zwycięża. Czy to się zmieni?

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-08-2022 - 19:54:31 przez Anianab.

Tomasz. (offline)

Post #2

12-08-2022 - 20:15:36

Pruszków 

Dostałaś leczenie silnie działajace. Do niedawna cykliby przysługiwały tylko w razie nieskuteczności antyhormonów. Czyli trzeba było wpierw podjąć leczenie samymi antyhormonami, dopiero zaś później- gdy doszło do progresji- przepisywano cykliby. Było to spowodowane ceną terapii. Teraz ta forma jest bardziej dostępna. Cyklibów jest bodajże 3, z tego 2 są na pewno stosowane u nas (są w lekospisie). Co do skuteczności leczenia to jestem pewien. Poskutkuje na mur-beton. Ale czy działania niepożądane okażą się akceptowalne? Czy wyniki krwi się poprawią w związku z regresją raka? Tu nie znam odpowiedzi. Chyba pozostaje poczekać.

Anianab (offline)

Post #3

12-08-2022 - 20:39:52

Wiem Tomaszu, wiem. Chciałoby się po prostu wstać i działać jak kiedyś. A tu trzeba czekać. Piszesz, że działanie na mur beton będzie, że leki zadziałają. To chyba najważniejsze. Jednak myślę, że i jakość życia ma niebagatelne znaczenie.

Magdaaa (offline)

Post #4

12-08-2022 - 23:21:32

Aniu, ja Ci odpowiem na przykładzie mamy. Ona przez całą chemię (4 czerwone i 12 białych) pracowała. Pomimo powiem szczerze naszych sprzeciwów, chciała pracować, żeby jak to określiła "zająć czymś głowę". Jeśli chodzi o życie towarzyskie, była bardzo aktywna, spotykała się z rodziną i ze znajomymi. Za to ja -wrak człowieka. Kiedy dowiedziałam się o jej chorobie, nie mogłam się pozbierać, nie jadłam, nie spałam. Wszyscy w pracy pytali co się stało,bo każdy zauważył, że ze mną jest źle. Doszło do tego, że zamiast ja wspierać mamę, ona wspierała mnie. Dopiero antydepresanty mi pomogły i powoli wróciłam do życia. Obiecałam sobie, że nigdy nie dopuszczę do takiej sytuacji. Teraz z perspektywy czasu wiem, że praca bardzo mamie pod względem psychicznym pomogła. Zresztą ona była zawsze i jest bardzo pozytywną patrząca zawsze optymistycznie na wszystko osobą i bardzo ją za to podziwiam. Życzę Ci, aby leczenie przyniosło jak najszybciej skutek i żebyś jak najszybciej odzyskała siły tak potrzebne do walki serce

Anianab (offline)

Post #5

12-08-2022 - 23:42:55

Dziękuję Magdaaa za odpowiedź i wsparcie. Strasznie twarda jest twoja mama. Podziwiam szczerze. Mnie przeraża powrót do pracy nawet kiedy poczuje się lepiej. Te pytania, ten wzrok. Jestem nauczycielką. To mocno sfeminizowany zawód. Szkoła olbrzymia. I te plotki ...ech szkoda gadać. W tej chwili wiem, że na początek nie wrócę bo fizycznie nie dam rady, a później zobaczymy.
Wygląda na to, że osobom z pozytywnym nastawieniem do życia łatwiej przechodzić przez chorobę i jeszcze wspierać bliskich. Twoja mama jest niesamowita. Chciałabym mieć tyle samozaparcia, pozytywnej energii i siły.

Tomasz. (offline)

Post #6

14-08-2022 - 20:21:43

Pruszków 

Powrót do pracy to symbol. Powrót do normalności, więc każdy chce, aby u niego tak było. Nie da się jednak określić, u kogo będzie to możliwe, u kogo nie za bardzo. To z jednej strony reakcja na leczenie (terapeutyczna i objawy uboczne) a z drogiej- nastawienie. Można to wspomagać antydepresantami, psychoonkologiem, innymi formami terapii. Ciężkie chwile przychodzą na pewno. Rak to choroba ciężka zawsze. W IV stadium tym bardziej. Trzeba w sobie wyrobić samozaparcie- działania konsekwentne, niezaleznie od okoliczności.

xiouken (online)

Post #7

06-10-2024 - 12:31:08

xiouken (online)

Post #8

11-11-2024 - 10:59:13

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.ru
gangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.rugeartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.ru
geophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ru
halfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ruhangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ru
hartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.ru
jobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.rujournallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.ru
kerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ru
knowledgestate.rukondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.ru
laissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.rulanguagelaboratory.rulargeheart.ru
lasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.ru
mailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.runameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.ru
navelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ru
onesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.rupapercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ru
quasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.ru
recessioncone.rurecordedassignment.rurectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ru
scarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.rustungun.ru
tacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkas
ultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

xiouken (online)

Post #10

11-02-2025 - 12:36:24

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 1129
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024