Czy to odpowiedni schemat leczenia?
Wysłane przez Dr n. med. Robert Wiraszka
Dr n. med. Robert Wiraszka (offline) |
Post #1 02-11-2012 - 09:03:00 |
|
Mam 37 lat. We wrześniu 2012 roku przeszłam mastektomię piersi. Opis badania histopatologicznego: Makroskopowo: Sutek lewy o wymiarach 27x15x4 cm z zawartością dołu pachowego, z fragmentem skóry o wym. 21x13 cm. W kwadracie górnym bezpośrednio nad powięzią wśród tkanki mastopatycznej kremowy, twardy guz 2,4x1,6 cm. W bliskim sąsiedztwie guza zwapniałe torbielki śr. do 0,5cm, wypełnione kremową treścią (Ł). W pozostałym miąższu na całej długości sutka, zabrodawkowo ciągnie się biała, sprężysta tkanka mastopatyczna. Węzły chłonne dł. do 1,8 cm. Carcinoma ductale invasivum (G3) mammae. Lyphadenitis chronica axillae 0/13. Guz w największym wymiarze 2,4 cm o utkaniu niskodojrzałego raka przewodowego inwazyjnego. Zatory w komórkach raka w licznych naczyniach limfatycznych na obrzeżach guza. W podścielisku guza desmoplazja i niezbyt liczne nacieki zapalne limfocytów. Brodawka bez zmian. Utkanie CDIS (G3) znaleziono poza masą główną guza. Zbadano 13 odczynowo węzłów pachy. a(III) - 0/5, b(II) - 0/4, c(I) - 0/4. Wartości receptorów: ER i PGR - ujemne, HER2 - +++, Ki-67 - ok. 20%. Jestem w czasie chemioterapii schemat AC, a potem mam herceptynę. Chcę wiedzieć, jakie mogą być rokowania. Czy to jest dobry wynik i odpowiedni schemat leczenia? czytaj więcej |