Torbiele jajników u pacjentki z mutacją genów NOD2 i CHEK2
Wysłane przez Dr n. med. Robert Wiraszka
Dr n. med. Robert Wiraszka (offline) |
Post #1 15-12-2012 - 09:42:36 |
|
Mam 46 lat. Jestem po radykalnej mastektomii we wrześniu 2010 r. Rak piersi lewej carcinoma ductale invasivum GII infiltrans, hormonozależny - estrogen 40%, progesteron 30%. Na 17 usuniętych węzłów 4 zajęte. Leczenie: FAC oraz radioterapia i Tamoksifen. Mutacja genu NOD2 i CHEK2. W badaniu ginekologicznym USG w sierpniu 2011 stwierdzono na przydatkach liczne obfite pęcherzyki, endometrium miało 7,2. We wrześniu 2012 endometrium urosło do 10, a jajnik prawy 39x25 z dwoma hypoechogenicznymi torbielami max. śr. 27x25mm. Jajnik lewy wym. 32x22 i hypoechogeniczna torbiel śr.22mm. Zatoka Douglasa bez płynu. Wynik cytologii dobry. Pytanie: Ginekolog proponuje usunięcie wszystkiego poza szyjką macicy, ale chce wykonywać wcześniej biopsję endometrium (już w zbliżający się poniedziałek) i wynik tej biopsji ma mu wyjaśnić, czy może szyjkę pozostawić czy nie. Czy ma rację? Czy wynik biopsji endometrium będzie odnosił się do szyjki macicy? Ten ginekolog nie ma specjalizacji z onkologii. Czy powinnam koniecznie poszukać i zasięgnąć rady ginekologa onkologa, bądź zgłosić się do Poradni Genetycznej, czy mogę zaufać rejonowemu ginekologowi. Czy moja sytuacja to jeszcze usuwanie w działaniu profilaktycznym, czy już większy problem? czytaj więcej |