Powiększony węzeł chłonny?
Wysłane przez Dr n. med. Robert Wiraszka
Dr n. med. Robert Wiraszka (offline) |
Post #1 19-02-2013 - 09:11:52 |
|
Mam 43 lata. W listopadzie 2012 r. miałam operację oszczędzającą z usunięciem wszystkich węzłów. Teraz jestem w trakcie chemioterapii po 3 cyklu (mam mieć 4) i przede mną radioterapia na bliznę i na pachę bo miałam zajęte 2 węzły na tylko 6 przebadanych. Ze względu na tak małą ilość węzłów doktor skierowała mnie na USG węzłów pachowych. Okazało się, że mam wg badającego lekarza 1 węzeł pozostawiony i jest on powiększony. Nadmienię że przed operacją miałam 2 x robione USG i węzły były bez zmian. Czy jest możliwe aby w tak krótkim czasie i po 3 cyklach chemii pozostawiony węzeł się tak zmienił? Operujący chirurg był przekonany, że usunął wszystkie węzły a wg niego na USG może być widoczna otorbiona podwiązka zakładana na naczynie? Czy wg Pana Doktora jest taka możliwość? Czy potrzebna jest biopsja czy też od razu wycięcie ponowne podejrzanej zmiany? Jeśli ponowny zabieg to przed planowaną radioterapią czy po niej? Wiem, że to dość skomplikowany przypadek ale ciekawa jestem Pańskiego zdania. czytaj więcej |