Czy potrzebna jest mammografia
Wysłane przez dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld
dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline) |
Post #1 02-12-2013 - 12:06:25 |
|
Mammografia z 2010 r prawidłowa. Po badaniu 6.11.br USG, wynik "nieostro odgraniczona lita podejrzana zmiana w lewej piersi 9x8 mm, powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdza się". Skierowanie na BACC, wynik 20.11: m.in. "w rozmazach liczne duże i małe gniazda, układy brodawkowate, beleczki, grupy komórek z cechami małej atypii, mikrozwapnienia, limfocyty, fragmenty włóknistego podścieliska, obraz cytologiczny przemawia za zmianą rozrostową z atypią komórek C-4" - w zaleceniu dalsza diagnostyka. Dostałam się cudem wczoraj do poradni onkologicznej - pani doktor na moją wzmiankę o biopsji mammotomicznej powiedziała, że biopsję mammotoniczną robią najczęściej w przypadku stwierdzonych zmian łagodnych, a w moim przypadku (wynik z BACC C4- gdy jest prawdopodobieństwo jednak nowotworu), gdyby usunięto guzek w biopsji mammotonicznej i okaże się, że to rak, to jak chirurg wykona później wycięcie marginesu guzka? A biopsja mammotoniczna da wg niej taki wynik jak gruboigłowa (czytałam później, że jednak nie bo materiału jest podobno więcej). Ale pewnie ze względu na koszt badania - dostałam skierowanie na biopsję gruboigłową i mammografię ( na 4.12 cito), wynik z biopsji dopiero za 3 tyg. czyli po świętach. A jak się okaże, że wynik będzie nadal z nr 4 (to już moje pytanie po wizycie, bo poczytałam o oznaczaniu wyników) wtedy dopiero mammotoniczna i kolejny miesiąc w diagnozowaniu? Dowiedziałam się również, że biopsja chirurgiczna też nie jest wykonywana bez gruboigłowej, a jeśli nawet, to przy wyniku "rak", druga operacja musiałaby być na węzeł chłonny, więc po co 2-krotnie obciążać organizm? No więc wzięłam skierowania i mam duże wątpliwości, czy pani doktor prezentuje najnowsze podejście do tematu - nie wiem co robić. czytaj więcej |