Rak jajnika i piersi
Wysłane przez dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld
dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline) |
Post #1 07-01-2014 - 19:36:18 |
|
Moja diagnoza: Rak jajnika IV. Stan po operacji i chemioterapii - 6 cykli Paclitaxel + Carboplatyna. Minęło 5 miesięcy od zakończenia chemioterapii. Marker CA 125 - 6,3, przed leczeniem 1760. Rak piersi prawej niezależny od jajnika pT3NOMX, Carcinoma ductale invasium, G II, guz śr. 6x4 x2,5 cm. Rozległe włóknienie. Brak angioinwazji. Silna reakcja komórek na chemioterapię. Węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Miałam zabieg radykalnej mastektomii w 3 tygodnie po zakończonej chemioterapii na raka jajnika. Badanie immunohistochemiczne: Marker SMMS (-), P 63 (-), KI (+2%), HER - amplifikacja obecna - stosunek HER 2/Cen 17: 3.03, PR (+) komentarz TS 3; PS 1; IS 2, ER (+++) komentarz TS 8, PS 5; IS 3, D2-40 (+/-). Do leczenia raka wdrożono hormonoterapię Egistrozolem. Tamoxifen przeciwskazany z powodu podwyższonego ryzyka zatorowo-zakrzepowego. Odstąpiono od radioterapii ze względu na obecność zmian przerzutowych w wątrobie stwierdzonych podczas kwalifikacji do leczenia raka jajnika. Zmiany w wątrobie ustąpiły po chemioterapii. Została mała torbiel - tak wynika z tomografii komputerowej. Na marzec mam badania genetyczne, a dopiero w kwietniu mammografia piersi lewej. Martwi mnie tak odległy termin i brak zaleceń badań krwi lub innych. Jakie badania diagnostyczne wykonywać? Co mogę wykonać nawet prywatnie,aby mieć pewność, że choroba nie wraca? Czy powinnam być leczona herceptyną? czytaj więcej |