Rak jajnika i piersi

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline)

Post #1

07-01-2014 - 19:36:18

Moja diagnoza:
Rak jajnika IV. Stan po operacji i chemioterapii - 6 cykli Paclitaxel + Carboplatyna. Minęło 5 miesięcy od zakończenia chemioterapii. Marker CA 125 - 6,3, przed leczeniem 1760.
Rak piersi prawej niezależny od jajnika pT3NOMX, Carcinoma ductale invasium, G II, guz śr. 6x4 x2,5 cm. Rozległe włóknienie. Brak angioinwazji. Silna reakcja komórek na chemioterapię. Węzły chłonne bez zmian nowotworowych. Miałam zabieg radykalnej mastektomii w 3 tygodnie po zakończonej chemioterapii na raka jajnika.
Badanie immunohistochemiczne: Marker SMMS (-), P 63 (-), KI (+2%), HER - amplifikacja obecna - stosunek HER 2/Cen 17: 3.03, PR (+) komentarz TS 3; PS 1; IS 2, ER (+++) komentarz TS 8, PS 5; IS 3, D2-40 (+/-).
Do leczenia raka wdrożono hormonoterapię Egistrozolem. Tamoxifen przeciwskazany z powodu podwyższonego ryzyka zatorowo-zakrzepowego. Odstąpiono od radioterapii ze względu na obecność zmian przerzutowych w wątrobie stwierdzonych podczas kwalifikacji do leczenia raka jajnika. Zmiany w wątrobie ustąpiły po chemioterapii. Została mała torbiel - tak wynika z tomografii komputerowej. Na marzec mam badania genetyczne, a dopiero w kwietniu mammografia piersi lewej. Martwi mnie tak odległy termin i brak zaleceń badań krwi lub innych.
Jakie badania diagnostyczne wykonywać?
Co mogę wykonać nawet prywatnie,aby mieć pewność, że choroba nie wraca?
Czy powinnam być leczona herceptyną?

czytaj więcej