Ocena rokowań

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline)

Post #1

26-02-2014 - 09:21:44

Jestem leczona od stycznia 2011 r. Mam 52 lata. W grudniu 2010 r. z mojej inicjatywy został wycięty guz zlokalizowany w dole pachowym. Miałam go od ponad dwóch lat (onkolodzy określali zmianę jako łagodną). Diagnoza: nowotwór złośliwy piersi w tkance ektopowej okolicy pachy, pT1N1, G2. Największy wymiar utkania rakowego 1,5cm, ER(++) 70%, PGR(++) 60%, HER2 +3. W styczniu 2011 r. wycięto bliznę po pierwszym zabiegu i węzły. Wypreparowano 42 węzły chłonne, w jednym przerzut śr. 7mm z naciekaniem tkanek miękkich. Od marca przeszłam 6 kursów chemioterapii TAC, potem 6 tygodni radioterapii na obszar piersi lewej i regionalny układ chłonny 50Gy w 25 frakcjach oraz boost 10Gy w 5 frakcjach na lożę po guzie z marginesem. Następnie dostałam 17 kursów Herceptyny. Od lutego do sierpnia 2012 r. brałam Tamoxifen.
Czerwiec 2012 r. - histerectomia profilaktyczna. Nie stwierdzono mutacji genowej. To raczej ze względu na bardzo dużą ilość zachorowań na raka w rodzinie.
Od sierpnia 2012 r. przyjmuję letrozol - najpierw Letromedac, obecnie Lamettę. Jestem też w trakcie leczenia chorób współistniejących: Od 1988 - ZZSK (NLPZ, Sulfasalazyna, okresowo sterydy). Od 2012 r, po zakończeniu Herceptyny pojawiły się komorowe zaburzenia rytmu serca, stwierdzono lekkie powiększenie lewej komory (Rytmonorm, Concorcor). W 2013 r. stwierdzono zaawansowaną osteoporozę (dożylnie Bonviva). Żołądek, jelita - od lat liczne nadżerki. Wciąż myślę o tym, że guz był przenoszony, że był przerzut w węźle, że przekroczył torebkę węzła i naciekał na tkanki miękkie, że her +++. W ubiegłym roku scyntygrafia kości, rtg płuc, mammografia, usg - wyniki dobre.
Bardzo proszę o ocenę rokowań w moim przypadku.

czytaj więcej