Leczenia raka piersi u osoby psychicznie chorej

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline)

Post #1

24-06-2014 - 10:09:15

U mojej mamy stwierdzono guzka na lewej piersi wielkość 2,3 cm., pojedynczy przerzut do węzła pachowego. Otrzymała pierwszą dawkę chemii, którą przeszła dobrze. Po tygodniu od podania chemii jej stan psychiczny się pogorszył - psychiatra stwierdził silną depresję z urojeniami. Mama nie chce się leczyć, ma różne urojenia. Obecnie przebywa na oddziale psychiatrii, powinna już przyjąć drugą dawkę chemii, lekarze nie chcą podać chemii - twierdzą, że powinna na nią wyrazić świadomą zgodę. Moja mama chciała się leczyć, to choroba psychiczna spowodowała, że odmawia leczenia, ma urojenia twierdzi np, że na chemię nie pójdzie bo nie ma się w co ubrać itp. Wykonano dodatkowe badania tomograf mózgu - wykryto 3 zmiany, największa wielkości mniej niż 4 mm w lewej półkuli. Podobno te zmiany nie powinny powodować zaburzeń psychicznych. Nie wiem co robić mam związane ręce, mama jest nieświadoma a lekarze wymagają jej świadomej zgody na leczenie.
Czy to jest zgodne z prawem by osoba psychicznie chora mogła podejmować decyzje???? Nie wiadomo ile czasu zajmie poprawa jej stanu psychicznego i czy te przerzuty do mózgu nie powodują tych urojeń, a czas tutaj jest na wagę życia mojej mamy nie wiem co robić!!!!

czytaj więcej