Płyn w rekonstruowanej piersi
Wysłane przez dr n. med. Tadeusz Witwicki
dr n. med. Tadeusz Witwicki (offline) |
Post #1 05-12-2014 - 11:02:28 |
|
8 marca 2010 r. miałam rekonstrukcję piersi lewej płatem LD z ekspanderem Mentor w Warszawie u Pana Doktora. W czerwcu 2014 r. miałam wykonane badanie MR piersi. W opisie napisano: Torebki protezy szczelne. Tkanka gruczołowa po stronie lewej usunięta. Niewielka ilość płynu widoczna jest przy dolnym i przy środkowym zarysie torebki protezy lewej. Skóra, tkanka podskórna wokół protez bez cech patologicznych wzmocnienia kontrastowego. Węzły chłonne prawe niepowiększone, po stronie lewej usunięte. Dodam, że 27.10.2010 r. powiększyłam również pierś prawą. W piersi prawej mam zmianę, która jest kontrolowana i w opisie MR pisze: Stan po wszczepieniu implantów obustronnie. W piersi prawej tkanka gruczołowa bez zmian ogniskowych w sekwencjach morfologicznych oraz ognisk nieprawidłowego wzmocnienia po dożylnym podaniu kontrastu. W badaniu nie stwierdza się radiologicznych cech wznowy procesu npl. BI-RADS 2. Moje pytania do Pana brzmią: Co może być przyczyną pojawienia się płynu w piersi lewej mimo szczelności protezy? Dodam, że nie mam wyciągniętej tzw. stacyjki (nie wiem jek się to fachowo nazywa) do dopiełniania ekspandera roztworem soli fizjologicznej. W poprzednim badaniu MR rok wcześniej brak informacji o płynie. I pytanie drugie. Chciałabym poddać się usunięciu zmiany w piersi prawej ale obawiam się uszkodzenia protezy. Czy powinnam się udać do chirurga plastyka czy może mi to usunąć chirurg, który amputował mi pierś w 2008 r.? Ta zmiana wydaję się być umiejscowiona tuż pod skórą. czytaj więcej |