Czy można czekać na termin usunięcia guza

lek. med. Klaudiusz Czerniawski (offline)

Post #1

24-12-2014 - 09:48:48

Od 2 tygodni borykam się z tematem guza PP. Mam 2 wyniki - biopsji cienkoigłowej i usg.
Proszę o poradę, czy wykonać kolejną diagnostykę czy też zaczekać na termin usuniecia guza chirurgicznie (dodam, że terminy są odległe i stąd moje zaniepokojenie czy czekać). Dodam, iż mam 36 lat, rok temu urodziłam synka, karmiłam zaledwie 2 tyg. ze względu na brak pokarmu. Zmianę znalazłam sama 2 tyg. temu. Przez ponad 1,5 roku nie badałam piersi.
Wyniki:
1. Biopsja aspiracyjna cienkoiglowa: W ocenianych rozmazach obecne drobne płaty i grupy komórek nabłonka przewodowego. Poza tym poj. komórki nabłonka apokrynowego, komórki mnyoepitelialne oraz fragmenty szklistej tkanki łącznej. Rozpoznanie: Obraz cytologiczny może odpowiadać zmianie mastopatycznej.
2. USG: piersi o mieszanej budowie z przewagą miąższu gruczołowego. W piersi prawej przyotoczkowo od strony pogranicza KZ w lokalizacji zgrubienia ognisko lite, hipoechogenne,o gładkich obrysach - sonograficznie łagodne o śr. 9 mm. Poza tym obustronnie bez zmian ogniskowych litych i torbielowatych. Doły pachowe wolne. BIRDAS4a.

czytaj więcej