Dlaczego nie mogę być leczona Herceptyną

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline)

Post #1

26-01-2015 - 11:17:37

Chciałam się dowiedzieć o leczenie lekiem celowanym herceptyną. W listopadzie 2013 roku zdiagnozowali u mnie raka piersi cT4bN3M0. Miałam 8 chemii i 30 radioterapii. Obecnie jestem po amputacji piersi sp. Madena. Po wizycie w poradni onkologicznej, lekarz poinformował mnie, że moje leczenie zostało zakończone i że teraz mam co 3 miesiące przyjeżdżać na kontrolę, gdyż ja nie kwalifikuję się do leczenia herceptyną. Bardzo proszę mi napisać dlaczego tak jest. Pracuję, jestem ubezpieczona, a NFZ odmawia leczenia bo takie są procedury. Nadmieniam, że pisałam pismo do NFZ z prośbą o refundację. Odpisali mi, że jako indywidualny pacjent nie mogę o to prosić i że z pismem ma wystąpić szpital. Rozmawiałam z lekarzem i powiedział mi, że dzwonili zapytać do NFZ czy mogą mi dać herceptynę na refundację, powiedzieli że nie. Proszę mi powiedzieć dlaczego nie mogę dostać leku celowanego na tego typu raka? Czym jest powodowana odmowa, bo ja nie rozumiem tego tematu. Skoro ten specjalnie celowany lek jest właśnie na raka piersi. Czy ten rak jest za duży i mam tylko czekać na kolejne przerzuty? Nie wiem co mam robić, proszę o pomoc i doradzenie mi jak postępować dalej.

czytaj więcej