Interpretacja przypadku
Wysłane przez dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld
dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline) |
Post #1 27-01-2015 - 10:53:58 |
|
Przeszłam prawostronną mastektomię z biopsją węzła wartowniczego, a dzisiaj otrzymałam wynik: Obraz makroskopowy Marginesy: od skóry 6 cm, od powięzi 0,7 cm, górny 4,5 cm, dolny 5,5 cm zewnętrzny 5,5, wewnętrzny 4,5. Na pozostałych przekrojach bez zmian ogniskowych. Invasive lobular carcinoma of the breast G2, Lobular carcinoma in situ (LCIS), Ductal carcinoma in situ, intermediate nuclear grade solid type (DCIS). Ocena całego guzka pozwoliła na weryfikację rozpoznania z BAG - utkanie naciekającego raka zrazikowego stanowi ok. 95%, LCIS ok. 4%, DCIS ok. 1%, E-Cadherin (-) CK 7 (+++). ER - odczyn pozytywny (++) w 100% komórek raka, PR - odczyn pozytywny (++) w 100% komórek raka, HER2 - odczyn negatywny Score =0. Zmianę usunięto doszczętnie, marginesy jak w opisie makroskopowym. 92046-53/14 - węzeł wartowniczy - Metastases carcinomatosae lymphonoduli, CAM5.2 (+). Domyślam się, że nie jest to dobry wynik, ale proszę o interpretację jak jest zły i jakie działania powinny zostać podjęte. Czy może operacja usunięcia pozostałych węzłów pachowych i co dalej? Proszę o podpowiedź. Na potencjalną operację usunięcia nie mam szansy przez najbliższe 2 tygodnie z braku miejsca (co z czasem?). Będę wdzięczna za odpowiedź i interpretację. czytaj więcej |