Interpretacja wyników scyntygrafii kości i rtg żeber

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

06-07-2015 - 15:34:34

W listopadzie 2014 r. przeszłam operację piersi - mastektomia obustronna z procedurą węzłów wartowniczych - z powodu obustronnego raka piersi wykrytego jednocześnie. Rak hormonozależny.
Leczenie uzupełniające: 4 serie AC,12 serii Paklitaxel, immunoterapia Herceptyną i hormonoterapia. Obecnie jestem już po 4 seriach AC oraz 11 seriach Paklitaxelu.
Niedługo po operacji zaczęłam odczuwać tępawy ból w okolicy żebra po prawej stronie. Myślałam, że to ból pooperacyjny. Ból pojawiał się raz mocniej, raz słabiej a czasem nie czułam. Przypominał taki jak po uderzeniu. W styczniu po 1 wlewie zgłosiłam onkologowi to, że co jakiś czas pobolewa mnie to miejsce .Onkolog uspokajała mnie, że to nerwobóle, gojenie się rany itp. Ok. 3 tyg. temu dostałam skierowanie na scyntygrafię kości i RTG żeber.
Scyntygrafia kości - wynik badania: "Badaniem uwidoczniono ognisko patologicznego gromadzenia znacznika w przednim odcinku żebra 5 po prawej stronie, w linii środkowo- obojczykowej z cechami sklerotyzacji i zniekształcenia brzegów żebra. Po wykluczeniu tła pourazowego obraz podejrzany meta". Nie pamiętam, abym odniosła jakieś urazy w tym miejscu OPRÓCZ OPERACJI PIERSI.
Wynik badania RTG: "Żebra P bez uchwytnych zmian patologicznych".
KTÓRE BADANIE JEST BARDZIEJ WIARYGODNE ? Obecnie czekam na wykonanie tomografii komputerowej klatki piersiowej.
1. pytanie: czy te moje dolegliwości mogą być związane z operacją czy jest to przerzut?
2. pytanie: dowiedziałam się, że można wyciąć żebro ze zmianą. Jaki ośrodek w Polsce jest do polecenia, jako specjalizujący się w tego typu operacjach? Mieszkam w Małopolsce w małym mieście, ale odległość to nie problem.
Co mnie dalej czeka, co dalej robić ?

czytaj więcej