Stan zapalny piersi po radioterapii
Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś
Dr n. med. Maria Górnaś (offline) |
Post #1 02-08-2015 - 09:04:58 |
|
Mam 74 lata. Dnia 23.07.2014 r. wykonano biopsję gruboigłową - 1 nitkowaty + kilka drobnych wycinków. Wynik badania: Carcinoma ductale invasivum (grade I). Wiązało się to ze skierowaniem do szpitala i zaplanowaniem operacji. Po pobycie w szpitalu w dniach 06.08.2014 r. - 12.08.2014 r. i wycięciu kwadrantu 4x4 cm oraz węzła wartownika, w październiku rozpoczęłam radioterapię (16.10.2014-28.11.2014). Dodam jeszcze, że po operacji i powrocie do domu, wypadł mi sączek i płyn zbierał się w piersi. Była ona wówczas nabrzmiała, boląca, wrażliwa. Wielokrotnie (co 2-3 dzień) ściągano z niej płyn surowiczy. Brałam wówczas antybiotyk, ponieważ stan zapalny piersi nie ustępował i zaczęłam gorączkować. Wtedy zrobiła się przetoka, z której wyciekał płyn surowiczy. Wykonano wymaz i stwierdzono gronkowca skórnego. Przepisano kolejny antybiotyk Syntarpen. Po pewnym czasie rana zaczęła się zabliźniać, a w tym momencie w miejscu wycieku jest strupek, z którego co jakiś czas w niewielkich ilościach wycieka żółto-pomarańczowy płyn. Pierś jest zniekształcona i wklęśnięta. W kwietniu wykonano USG i zlecono mammografię, rezonans i biopsję. Mammografia - Stan po BCT piersi lewej - pierś mniejsza, znacznie zniekształcona, rozległa blizna skórna w KGZ. W KGZ nadpowięziowo widoczne jest rozległe zaburzenie architektury o śr. ok 67 mm, wzmożenie rysunku podścieliska oraz torbiel olejowa do szer. 6mm. USG - W bocznej części piersi lewej, głównie w KGZ, widoczny jest słabo odgraniczony, niejednokrotny obszar o charakterze litym i o wym. ok. 50x30 mm. W jego sąsiedztwie widoczny jest mierny obrzęk tkanek piersi. W pozostałej części piersi lewej widoczny jest jedynie mały obrzęk tych tkanek. Skóra piersi pogrubiała do ok. 5 mm, zaczerwieniona - zmiany po RT. Rezonans magnetyczny - Pierś jest zdeformowana pozabiegowo, o porgubiałej skórze. Na pograniczu kwadrantów zewnętrznych tej piersi, przy ścianie klatki piersiowej widoczny jest o niejednorodnej intensywności sygnałów (centralnie hyperintensywne, obwodowo niejednorodnie hypointensywne) o wymiarach 41x26 mm, wokół którego widoczne jest w badaniu dynamicznym wąskie (1 mm) wzmocnienie. Wniosek po wykonaniu rezonansu: Widoczna zmiana w piersi lewej na pograniczu kwadrantów zewnętrznych odpowiada w pierwszej kolejności zmianie pozabiegowej z odczynem zapalnym. Wynik badania po wykonaniu biopsji w dniu 08.05.2015 r. - Radionecrosis focalis cum reactione inflammatoria. Pierś nadal jest zaróżowiona, twarda, ze skórką pomarańczową, zniekształcona, lekko boląca. Obecnie przyjmuję Anastrozol medac 1 mg raz dziennie zaplanowany na okres 5 lat. Proszę o pomoc co może być przyczyną ciągłego stanu zapalnego, jak sobie pomóc i go zlikwidować? czytaj więcej |