Czy konieczna jest diagnostyka BAG

dr n. med. Agnieszka Jagiełło-Gruszfeld (offline)

Post #1

22-08-2015 - 09:03:47

Jestem 7,5 lat po amputacji piersi prawej.
Czy wynik BAC piersi lewej, (w moim konkretnym przypadku, już z przeszłością nowotworową), w którym stwierdzono "Cellulae carcinomatosae" jest podstawą do wykonania mastektomii, ja wyrażam zgodę na to, czy musi być dalsza diagnostyka w postaci BAG?
BAC węzłów lewej strony wykazał, że węzły są czyste. Próba BAG piersi pod USG nie powiodła się, bo obraz nieczytelny, lekarz nie potrafił określi miejsca kłucia. Obraz mammografii i USG różnią się. Na skierowaniu na BAC (w wyniku obrazu mammografii) jest opis "W KGZ piersi lewej widoczne zagęszczenie o wym. 34x20 mm z obecnością licznych mikrozwapnień." Opis USG natomiast jest inny: "W sutku lewym na godz. 2. obwodowo widoczne jest wysoce nieostro odgraniczone ognisko hypoechogeniczne o wym. około 8x9x7 mm. W lewym dole pachowym widoczne są cztery węzły chłonne o hypoechogenicznej strukturze wielkości 3 do 9 mm - wysoce podejrzane."
A ja chciałabym jak najszybciej poddać się mastektomii, a badanie histopatologiczne przecież można zrobić po zabiegu. Tak miałam poprzednim razem.

czytaj więcej