Interpretacja przypadku
Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś
Dr n. med. Maria Górnaś (offline) |
Post #1 26-04-2017 - 11:10:20 |
|
Uprzejmie proszę o poradę w następującej sprawie: mam 63 lata, od wielu lat jestem pod kontrolą Poradni Chorób Piersi w ZCO w Szczecinie (2005 r - usunięcie gruczolakowłókniaka, zmiana łagodna; w 2010 r - resekcja kwadrantu piersi lewej, łagodne; w 2014 - usunięcie zmiany pod mammotomem, łagodna). Mammografię i USG robię regularnie co rok. Opis badania (mammografia) z dnia 1.04.2016: "sutki o utkaniu gruczołowym bez patologicznych zagęszczeń, z rozsianymi mikrozwapnieniami. W sutku lewym pojedyncze zmiany włóknisto bliznowate. W kw. przyśrodkowym dolnym sutka prawego okrągła zmiana o śr. 8 mm nieuwidoczniona w USG". Ostatnią mammografię i USG miałam 07.04 br, opisu jeszcze nie mam, (po odbiór zapisano mnie do lekarza kierującego na 19.05 br), ale pani dr radiolog powiedziała, że ta zmiana (teraz 9 mm) nadal jest niewidoczna w USG i że to nic groźnego. Chciałabym zapytać, czy rzeczywiście nie ma powodu do niepokoju, czy może lepiej drążyć temat i zrobić prywatnie USG u innego radiologa? Dodam, że w maju 2016 roku miałam operację radykalną z powodu raka trzonu macicy (T2NxMx) i przeszłam radykalną radioterapię i brachyterapię. Czy ten nowotwór może dać przerzuty do piersi ? czytaj więcej |