Interpretacja przypadku

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

16-05-2017 - 14:02:40

Pani Doktor, miałam wykonane badania genetyczne z uwagi na to, że wiele osób z mojej najbliższej rodziny chorowało na raka piersi (matka, babka ze strony matki, siostra matki), jajnika (siostra matki, moja siostra), prostaty (ojciec). Nie wykryto u mnie najczęstszych mutacji BRCA1 i BRCA2. Jednak badano tylko mutacje najczęściej występujące, a nie wszystkie możliwe. Badanie wszystkich mutacji jest kosztowne i nie mogę sobie na nie pozwolić. Patrząc jednak na historię mojej rodziny jest bardzo prawdopodobne, że mam jakąś rzadziej występującą mutację.
Przyjmuję tamoxyfen i bardzo źle się po nim czuję. Jaka jest alternatywa dla odstawienia tamoxyfenu z uwagi na złą tolerancję leku? Jakie inne leki mogę dostać w zamian? Nie wyobrażam sobie odstawienia leku i nie przyjmowania innego. Nie chcę przerwać leczenia, zwłaszcza że w moim przypadku ryzyko jest duże.
Jak i czym mogę być/powinnam być dalej leczona jeśli nie tamoxyfenem?
Czy w moim przypadku nie należy rozważyć usunięcia jajników?
Jakie znaczenie dla rokowania ma obecność martwicy w wyniku biopsji mammotomicznej (nie podałam tej informacji w pierwszym mailu), co oznacza typ lity, sitowaty z martwicą (rozpoznanie z biopsji brzmi: rak przewodowy in situ typ lity, sitowaty, z martwicą)? Co to za rodzaj raka, jak rokuje?
Czy radioterapia była wystarczająca (1x dziennie w dawce frakcyjnej 225/270 cGy/g, do dawki planowanej całkowitej 4500/5400 cGy/g w 20 frakcjach), czy nie powinnam dostać więcej?
Czy nie powinnam mieć zbadanego węzła wartowniczego? Martwię się tym, że u mnie tego nie zrobiono, nie rozumiem dlaczego? Inne chore z rakiem in situ mają badanie wartownika. Jakie obowiązują standardy w zakresie badania wartownika? Skąd wiadomo, że mój węzeł jest czysty?
Czy wynik histopatologiczny pooperacyjne nie powinien zawierać więcej badań? U mnie zbadano tylko ER. Inne chore z rakiem przewodowym in situ mają badane PR, Ki67, her2. Dlaczego u mnie nie wykonano tych badań?
Bardzo proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania, niestety nie mogę uzyskać wyjaśnień kiedy pytam o te szczegóły, a to mnie bardzo martwi i stresuje.

czytaj więcej