Czy należy usunąć wszystkie węzły chłonne
Wysłane przez lek. med. Klaudiusz Czerniawski
lek. med. Klaudiusz Czerniawski (offline) |
Post #1 22-06-2017 - 09:47:18 |
|
Mam 36 lat. 08.06.2017 przeszłam mastektomię prawostronną z jednoczasową rekonstrukcją i usunięciem 2 węzłów wartowniczych - przed zabiegiem wykonano mi biopsję tych węzłów i były czyste. Dostałam wynik histopatologiczny: Rak naciekający bez specjalnego typu. Stopień złośliwości G 2. Wymiary raka naciekającego 1,7 cm. Komponent in situ: obecny, DCIS. Margines chirurgiczny - wolne od nacieku. Węzły chłonne oceniane 2 śr. 8 mm i 5 mm: 1 z makroprzerzutem śr. 0,4 cm bez naciekania torebki, drugi bez makro i mikro przerzutów. Stopień zaawansowania pT1C. pN (sn)1a. R 0. Skóra i powięź bez nacieku raku. Moje pytanie dotyczy konieczności usuwania kolejnych węzłów chłonnych, lekarze zostawili to mojej decyzji, wyjaśnili mi że w Polsce zgodnie ze standardami usuwa się kolejne węzły, natomiast w krajach zachodnich odchodzi się od takiej praktyki ,najprawdopodobniej też dostanę jako leczenie uzupełniające hormonoterpię, wysyłam wycinek guza na test mammaPrint i Blueprint. Jestem w kropce i nie wiem czy poddać się zabiegowi. Jakie są za i przeciw? czytaj więcej |