Zoladex podczas chemioterapii

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

11-03-2018 - 09:24:03

Mam 37 lat.
Wynik biopsji: Rak inwazyjny NST, NHG2 (3+2+1/4 mitozy/ 10 HPF, średnica pola widzenia 0,55 mm). Receptory estrogenowe w ok. 90% jąder komórek nowotworowych, obecność receptorów progesteronowych w ok. 90% jąder komórek nowotworowych. Oznaczono białko HER2 - odczyn negatywny (score=1+). Ki67 w około 70% jąder komórkowych.
Chemia przedoperacyjna - pierwszy wlew ma być podany 09.03. Nie mam dzieci i chciałabym aby dla ochrony jajników został podany zoladex. Szpital w którym będę się leczyć ma zastrzeżenia odnośnie podania tego leku przed i w trakcie chemioterapii. Powołuje się na zalecenia - zoladex przed chemią dla ER -. (Notabene w celu ochrony jajników i przywrócenia miesiączkowania).
Czym różni się kobieta z ER -, która chce mieć czynne jajniki od kobiety z rakiem hormonozależnym, która również chce mieć czynne jajniki? Bo nie jestem w stanie tego pojąć? Czy podanie zoladexu przed rozpoczęciem chemioterapii oraz w jej trakcie może w jakiś sposób pogorszyć rokowania? Lub wpłynąć negatywnie na leczenie w raku hormonozależnym? Przecież docelowo zoladex jest włączany w ramach hormonoterapii. Chemia ma być podana w piątek. Czy zoladex może być podany w tym samym dniu? A jeśli nie to czy może być podany po pierwszej chemii? Nie chce opóźniać leczenia, ponieważ mam wysokie ki i guz w ciągu miesiąca urósł, jest już większy niż 3 cm.

czytaj więcej