Interpretacja przypadku

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

29-09-2018 - 10:54:37

Mam 44 lata. Stan po BCT + SLNB . Mutacja BRCA1 - C61G +/- (heterozygota).
Wynik biopsji: nacieki raka NST G2. Guz z demoplazją podścieliska. Nie znaleziono angioinwazji nowotworowej. Nie znaleziono naciekania nowotworowego wzdłuż pasm nerwowych. Nie stwierdzono martwicy tkanki guza. Nie znaleziono obrazów raka wewnątrzoprzewodowego. Kategoria B5.
W badaniach IHC: Er, PR i HER2 - wszystkie reakcje ujemne w komórkach raka, Ki 67- dodatnia reakcja w ponad 30% komórek nacieku raka. Guz trójujemny.
Badanie histopatologiczne: Na przekrojach kremowy guz o wymiarach 2 x 1,5 x 1 cm. W wycinkach obejmujących ww guz piersi widoczne utkania naciekającego raka przewodowego o średniej dojrzałości (G2 Elston, Ellis 3+2+2=7). Guz przez ciągłość zajmuje sąsiadujący z nim wewnątrzpiersiowy węzeł chłonny, nie znaleziono angioinwazji nowotworowej. Węzeł chłonny wartowniczy bez zmian nowotworowych.
Podsumowanie: Guz o zaawansowaniu pT1cN0(sn) - ale wewnątrzpiersiowy węzeł chłonny z naciekiem raka przez ciągłość.
Proponowane leczenie: 4xAC co 2 tygodnie, 12x PXL + karboplatyna AUC co 7 dni, radioterapia.
Po leczeniu mam zamiar poddać się zabiegowi operacji przydatków.
Jestem po 3 AC i zastanawiam się nad zasadnością 12PXL+AUC. Na stronach internetowych znalazłam doniesienia o tym, że Paklitaksel może pomagać rakowi rozprzestrzenić się z piersi do płuc. Poważnie rozważam zakończenie chemioterapii po 4 AC.
Proszę o interpretację wyników, ocenę proponowanego leczenia, oraz opinię odnoście moich wątpliwości.

czytaj więcej