Interpretacja przypadku
Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś
Dr n. med. Maria Górnaś (offline) |
Post #1 26-10-2018 - 14:34:39 |
|
Jestem w trakcie hormonoterapii sam Tamoksyfen, wcześniej był też Lucrin Depot. Obecnie czekam na wynik histopatologiczny po usunięciu jajników i jajowodów (mutacja brca1). Mastektomia z powodu raka w lutym br. i profilaktyczna w maju. 5 września w USG jamy brzusznej wszystko dobrze, w tomografie prawdopodobnie naczyniak 5 x 6 mm. Obecnie wyszłam ze szpitala, byłam w celu zdiagnozowania podwyższonego poziomu DHEAS (607,528, obecnie 460uq/dl.), nadnercza bez zmian, przyczyna nie znana. W USG w szpitalu znaleziono w wątrobie 2 hiperechogeniczne zmiany (12, 13 mm) nieco niejednorodne z hypoechogennym centrum. Wątroba prawidłowa, niepowiększona, obraz sugeruje zmiany meta. W TK zmiany charakterystyczne dla naczyniaka. Dodatkowo niewielka ilość płynu w miednicy. Pani Doktor, czy jeśli to są rzeczywiście naczyniaki czy one w tak krótkim czasie mogą się szybko powiększać? Dodam, że wykryto również w płucu zmiany guzkowe 5 i 2 mm. Poza tym od lipca tachykardia i płyn w osierdziu do 12 mm. Czy wskazana by była jakaś szersza diagnostyka, np. rezonans? Proszę również o wypowiedz co do tych ewentualnych naczyniaków. Uprzejmie proszę o wskazówki. czytaj więcej |