Interpretacja wyniku USG piersi

lek. med. Klaudiusz Czerniawski (offline)

Post #1

31-03-2019 - 22:33:47

Wczoraj robiłam badanie usg piersi i oto wynik:
Piersi o utkaniu gruczołowym, w piersi prawej na godzinie 8 i 9 hypoechogeniczne ogniska, wielkości odpowiednio ok. 6 i 5 mm o gładkich zarysach, jednorodnej strukturze, bez wyraźnego wzmocnienia za tylną ścianą, o cechach zmian litych w porównaniu z badaniem poprzednim ich obraz jest stabilny. Dodatkowo w piersi prawej na godz 11, obwodowo i 3 przybrodawkowo dwa kolejne hypoechogeniczne ogniska wielkości ok 5 mm każde-print. Poza tym w piersi prawej w kwadrantach zewnętrznych pojedyncze torbiele proste wielkości do ok. 5 mm. W lewej piersi na godz 10. hypoechogeniczne ognisko wielkości 5 mm, na godz 3 przybrodawkowo owalny obszar o mieszanej echogenczności, niejodnorodnej strukturze wielkości 10 x 5 mm-print. Ponadto w piersi lewej pojedyncze torbiele wielkości ok. 5 mm. W dołach pachowych pojedyncze owalne węzły chłonne długości ok. 12 mm o zachowanej typowej zatokowej budowie.
Chcę nadmienić, że jestem po dwóch zabiegach in vitro. Czy z tego opisuje wynika coś niepokojącego, mam się czego obawiać. Jestem przerażona, proszę o pomoc.

czytaj więcej