Cień akustyczny w piersi

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

05-04-2019 - 11:52:36

Mam 38 lat, od 2010 torbiele w piersi prawej, co roku kontrolowane przy pomocy usg.
W 2014-2015 przeszłam leczenie niepłodności, w tym jedną procedurę in vitro zakończona ciążą. Ciąża podtrzymywana farmakologicznie. Po ciąży dwukrotnie usg piersi bez zmian w obrazie.
W ubiegłym tygodniu zrobiłam kontrolne usg piersi. Radiologowi nie podobał się cień akustyczny w piersi lewej i wysłała mnie na mammografię.
Opis łączny obu badań: piersi o budowie mieszanej, z przewagą gruczołowej. W piersi lewej na pograniczu kwadrantów zewnętrznych cień akustyczny o wym. 6 x 3 mm, prawdopodobnie o charakterze zwłóknienia, na zdjęciu mammograficznym widoczny w postaci dodatkowego zagęszczenia. Mikrozwapnień nie stwierdza się. W piersi prawej na granicy kwadrantów wewnętrznych torbiel prosta 3 mm. Zmian ogniskowych i litych nie stwierdza się. Węzły pachowe niepowiększone.
Pani radiolog w rozmowie zasugerowała kontrolne usg za 6 mcy. Planuję ciążę i mam obawy, że zwłóknienie dające cień akustyczny mogłoby zezłośliwić pod wpływem zmian hormonalnych w ciąży. Czy bezpieczniej byłoby zrobić biopsję przed rozpoczęciem starań?

czytaj więcej