Jakie powinno być zastosowane leczenie
Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś
Dr n. med. Maria Górnaś (offline) |
Post #1 06-08-2020 - 11:02:37 |
|
Pod koniec maja zdiagnozowano u mojej żony (30 l.) trójujemnego raka piersi. IDC NST G3 (3+3+3) z cechami rdzeniastymi. Poziom hormonów: ER - 1,5%, PgR - <1%, HER2 - 1. W międzyczasie badania genetyczne w prywatnym laboratorium wykazały obecność mutacji BRCA1 (delecja w obrębie jednego z alleli). Wskazaniem do badań w kierunku mutacji była choroba i śmierć siostry żony (czas trwania choroby 2008-2012). Guz wielkości 1,7 cm usunięty został w całości z zachowaniem marginesów. Węzły chłonne wolne od zmian nowotworowych. Brak cech limfoangioinwazji. T1N0M0, KI-67 - 85% (!), CK5/6 (+), CK7 (+), CK19 (+), P63(-). Obecnie małżonka jest po obustronnej mastektomii piersi z rekonstrukcją i czeka na leczenie uzupełniające. Zaproponowany schemat: 4AC + ewentualnie tamoxifen. Słyszałem, że w przypadku pacjentek z mutacją BRCA1/2 skuteczny może być schemat łączony - zawierający cyklofosfamid, np. 4xAC/EC 12xPXL/4xDXL. Dlatego też jestem teraz zdezorientowany i chciałem dowiedzieć się więcej o najlepszym schemacie leczenia dla żony ![]() czytaj więcej |