Interpretacja wyniku mammografii i USG piersi

lek. med. Klaudiusz Czerniawski (offline)

Post #1

13-10-2020 - 10:16:31

Prosiłabym o pomoc w interpretacji wyniku - dodam, że to moja pierwsza mammografia. Otrzymałam opis do ręki z komentarzem abym przyszła za 6 miesięcy na kolejną mammografię aby sprawdzić, czy coś się będzie z tą zmianą działo.
Wiek: 40 lat. Wynik Mammografia: Obie piersi o mieszanym utkaniu typu C. Zmian ogniskowych podejrzanych o proces złośliwy w piersi prawej nie stwierdzam. W KGZ piersi lewej asymetryczne zagęszczenie śr. ok 40 mm, któremu w USG odpowiada prawidłowa tkanka gruczołowa, bez zmian ogniskowych. Brak mmg do porówniania.
Wynik USG: Obie piersi o mieszanym utkaniu. Zmian ogniskowych litych ani torbieli nie stwierdzam. Doły pachowe bez cech lymphadenopatii. Piersi w badaniu: palpacyjnie bez patologii. Węzły chłonne obwodowe niepowiększone.
Zalecenia: Kontrolne mmg piersi lewej za 6 miesięcy BI RADS 3 - Obraz odpowiada najprawdopodobniej zmianom łagodnym.
Dodatkowe informacje, o których też były informowane osoby wykonujące badania:
- nie mam wiedzy czy ktoś w rodzinie chorował na raka piersi, prawdopodobnie nie
- około dwóch lat temu miałam usuwaną zmianę w macicy - rozpoznanie: polip
- obaj dziadkowie umarli na raka (żołądek, wątroba, jelito).
Możliwe, że powyższe informacje są zbędne ale dla całości obrazu chciałam je dodać.
Czy czekanie 6 mcy na kolejne badanie jest rozsądne?

czytaj więcej