Interpretacja przypadku

Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś 

Dr n. med. Maria Górnaś (offline)

Post #1

09-11-2020 - 15:44:35

Mam 57 lat. Po biopsji gruboigłowej zdiagnozowano u mnie naciekający rak NST, G2 wg. Scraft-Bloom-Richardson/Nottingham (c2,p2,m2). W badaniu mikroskopowym maksymalna długość tkanki nowotworowej:: bioptat pierwszy = 12 mm, drugi = 12 mm. ER pozytywny 90% intensywność 3 w skali 1-3), PR pozytywny 30% intensywność 2 (w skali 1-3), HER-2 negatywny, nasilenie reakcji 1+, indeks proliferacji Ki67: 28,1% oznaczono przeciwciałem MlBl.
Wcześniej wykonano mammografię i USG. Wynik USG: Piersi o utkaniu tłuszczowo gruczołowym. W piersi lewej, na godz. 5. ok. 6 cm od brodawki widoczny jest guz o wym. 21x20x26mm - BI-RADS 5. Przewody mleczne nieposzerzone. Jamy pachowe przedstawiają się prawidłowo.
Jestem po konsultacjach, na których ponownie wykonano mi USG piersi i stwierdzono, że jest zbyt duży guz żeby operować i obrzęk guza nie wiadomo od czego, a węzły nie są powiększone. Zadecydowano o podaniu najpierw chemioterapii a następnie wykonaniu mastektomii z pobraniem węzła wartowniczego, po czym będzie zastosowana hormonoterapia.
Czy zaproponowane leczenie jest prawidłowe?
Jakie skutki uboczne będzie miało leczenie chemioterapią? Jak się do niej przygotować?
Skąd się wziął obrzęk i co to może oznaczać?
Czy jeżeli jamy pachowe przedstawiają się prawidłowo to oznacza, że na pewno węzły nie są zajęte?
Czy węzeł wartowniczy nie powinien być pobrany przed chemioterapią, żeby stwierdzić czy jest zajęty czy nie?
Jakie są rokowania?

czytaj więcej