Osłonięcie głowy w czasie radioterapii
Wysłane przez Dr n. med. Maria Górnaś
Dr n. med. Maria Górnaś (offline) |
Post #1 22-11-2020 - 17:48:32 |
|
W czerwcu 2020 roku zdiagnozowano u mnie nowotwór złośliwy piersi lewej (NST st 3), hormonozależny. W jednym wyciętym węźle były komórki nowotworowe (bez przekroczenia torebki węzła). Ki67 - 80% Choruję również na NF1, mam glejaka skrzyżowania nerwów wzrokowych (I st WHO), bardzo dużą skoliozę lewostronna w odcinku piersiowym, na ciele liczne guzki typowe dla NF1. Z uwagi na choroby współistniejące zdecydowałam się na mastektomię bez rekonstrukcji głównie dlatego żeby uniknąć radioterapii. Obawiam się jakie niekorzystne skutki może mieć dla mojej skóry, progresji glejaka, nietypowego przemieszczenia serca i ustawienia klatki piersiowej. Jestem po 4 cyklach AC, wiem że czeka mnie długoletnia hormonoterapia, która również wiąże się z dużą obawa związaną z tym, że mam mocno osłabione widzenie w jednym oku. Wstępnie mam zalecony tamoksifen i reseligo. Dziś jednak po kolejnej konsultacji okazało się, że są wskazania do naświetlań. Ustalono 20 sesji RT. Czy w trakcie naświetlań są jakieś metody osłonięcia głowy przed ewentualnym przypadkowym naświetleniem? Jakby się Pani ustosunkowywała do mojej sytuacji? czytaj więcej |