Czy kontynuować chemioterapię przy remisji przerzutów?
Wysłane przez piotrwysocki
piotrwysocki (offline) |
Post #1 14-10-2011 - 14:28:18 |
|
Obecnie mam 39 lat -walka z choroba nowotworową (rak piersi) zaczęła się w roku 2008. Mój rak to T3N2MO-5 cykli adiuwantowych AT (cykle co 3 tyg.) 19.06.2008 amputacja piersi lewej-4 cykle AC. 01/2009r - 02/2009r - radioterapia na teren węzłów chłonnych i blizny. Histopatologia-carcinoma ductale GX infiltrans mammae. Węzły meta-3/6,4/6,0/2,ER-0,PgR-0,Her-2 negatywny, pT2N2, triple negative. Badania profilaktyczne wykonywałam regularnie-w styczniu tego roku onkologa zaniepokoił rosnący marker nowotworowy C15.3-badanie wykonane 3 razy w odstępach 3 tygodniowych-nalegałam na dodatkowe badania. Lekarz zaproponował PET/CT- w Bydgoszczy, badanie miało miejsce 17 maja tego roku-w pierwszej projekcji stwierdzono stan zapalny w okolicy klatki piersiowej, po powtórnej projekcji po 90 minutach-w śródpiersiu radiolog znalazł zmianę wskazującą na przerzut-zwiększone wartości SUV-guz o wym 22mmx18mmx8. Po 3 dniach od zdiagnozowania przerzutu podano mi chemie TAXOL-w cotygodniowych wlewach, po 9 chemii-21.07.2011 miałam powtórne badanie PET/CT-wynik-brak aktywnej choroby nowotworowej w organizmie. Nadal przyjmuję TAXOL-jestem już po 20 wlewie-onkolog proponuje kolejne badanie PET/CT. Zastanawiam się czy jestem prawidłowo leczona - lekarz twierdzi, że chemię będzie podawał do skutku, nie jest w stanie określić zakończenia leczenia. Skoro nastąpiła regresja choroby, czy w dalszym ciągu należy podawać chemię? Ile jeszcze chemii podczas mojego nawrotu choroby mogę się spodziewać (skutki leczenia są zadowalające guz zniknął). Na początku leczenia przewidzianych było 9 cykli chemii, później do 20 wlewów, w tym momencie lekarz nie jest w stanie określić zakończenia leczenia. Czy przerzuty leczy się tak długotrwała chemią, czy jestem leczona prawidłowo,zasugerowano mi nawet 90 wlewów...nie wiem jak mam rozumieć tok mojego leczenia, nadmienię,że mimo cotygodniowych wlewów wyniki krwi są w normie ogólnie chemię znoszę dobrze. czytaj więcej |