Prawdopodobieństwo powstania przerzutów do mózgu.
Wysłane przez Dr n. med. Robert Wiraszka
Dr n. med. Robert Wiraszka (offline) |
Post #1 13-11-2011 - 09:52:59 |
|
Mam 38 lat, dwa i pół roku temu wykryłam sobie guzka, który okazał się rakiem (carcinoma ductale invasivum mammae, G3, T2N1M0- przerzuty w dwóch węzłach na 30 usuniętych, przerzuty nie wykraczały poza torebkę węzła). Na moje nieszczęście wszystkie receptory ujemne czyli tzw. potrójnie negatywny . Leczenie zakończyłam w sierpniu ubiegłego roku. Mutacji w genie BRCA1 nie stwierdzono, ale jest mutacja A148T w genie CDKN2A. Moja mama zmarła na raka piersi w wieku 40 lat, miała przerzuty do mózgu. Chciałabym zapytać czy w Polsce są dostępne statystyki dotyczące ilości pacjentek u których wystąpiły przerzuty do innych organów przy tym typie nowotworu w stosunku do pacjentek z rakiem hormonozależnym lub z nadekspresją receptora HER2( ile np. pacjentek na 100 ma przerzuty w ciągu pierwszych 5 lat? Ponadto czytałam gdzieś, że bezpieczny margines granicy cięcia przy usunięciu guza to 1 cm. W moim przypadku granica cięcia od dołu to 0,7 cm, czy może to mieć negatywny skutek, pozostałe to 1 cm. Wiem, że nie było możliwości zrobienia większego marginesu od dołu bo już zaczynało się żebro, ale chciałabym wiedzieć. I ostatnie pytanie, czy jest jakakolwiek możliwość całkowitego wyleczenia w przypadku przerzutów do mózgu, płuc lub wątroby? czytaj więcej |