Czy chemioterapia jest konieczna?
Wysłane przez piotrwysocki
piotrwysocki (offline) |
Post #1 23-02-2012 - 10:19:40 |
|
Mam 45 lat. W przeciągu miesiąca miałam dwie operacje piersi. Pierwsza 24.11.11 oszczędzająca, druga 29.12.11 to amputacja piersi z jednoczesną rekonstrukcją. Wyniki po operacji to: ogniska o wyglądzie ziarnistym prawdopodobnie z mikrozwapnieniami - ogniska raka wewnątrzprzewodowego typu czopiastego z obecnością mikrozwapnień. Największy wymiar zmiany 1,5 cm. Brak wyraźnych ognisk naciekania, jednak ogniskowe nacieki zapalne w obrębie zmiany mogą świadczyć o mikroinwazji. Wyniki badań immunohistochemicznych: Her-2 - 0, estrogen - 20%, progesteron - 0, Ki67 - dodatni odczyn jądrowy w 20% komórek. Wynik po drugiej operacji: Na przekroju tkanka dysplastyczna z drobnymi ogniskami jakby brodawczaków oraz jedno bardziej spoiste miejsce z obecnością żółtawych tworów. Moja onkolog ustaliła mi leczenie: tamoxifen - egis przez 5 lat i zoladex przez 2 lata. Lekarze z mojej miejscowości stwierdzili, że powinnam przerwać ten sposób (biorę leki już 11 dzień) leczenia i zacząć chemię. Proszę się do tego odnieść, bo nie wiem, co robić. czytaj więcej |