OBWIESZCZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 2 lipca 2018 r. w sprawie zaleceń postępowania dotyczących diagnostyki i leczenia raka piersi
Al_la (offline) |
Post #1 08-07-2018 - 15:40:54 |
k/Warszawy |
[dziennikmz.mz.gov.pl]
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #2 08-07-2018 - 15:44:19 |
k/Kwidzyna |
"stopień ekspresji/amplifikacji HER2 (tylko wprzypadku raków naciekających)"
Czy dobrze rozumiem, to znaczy, że będą ograniczenia, bo jeśli inny, nie naciekający, to nieeee? Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
lulu (offline) |
Post #3 08-07-2018 - 16:49:43 |
k/Kwidzyna |
I następne ograniczenie:
"Nie zaleca się wykonywania oceny surowiczych markerów raka piersi (CA15–3, Ca 27.29, CEA i innych) w ramach wykrywania, rozpoznawania, oceny stopnia klinicznego zaawansowania i badań kontrolnych po zakończeniu leczenia (II, C)" I następne udogodnienie: "Rozpoznawaniem i leczeniem raka piersi powinny się zajmować wielospecjalistyczne zespoły w ramach tzw. breast units, w których rocznie otrzymuje leczenie nie mniej niż 150 nowych chorych na raka piersi." Mniejsze placówki, czasem łatwiej dostępne, idą w odstawkę. Dobra zmiana. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Al_la (offline) |
Post #4 08-07-2018 - 17:04:36 |
k/Warszawy |
Nie czytałam całego tekstu, bo mi się dziś nie chce, więc się nie ustosunkuję, ale już Ci mogę odpowiedzieć, że raka HER-2 dodatniego nienaciekającego (czyli przedinwazyjnego) w ogóle się nie leczy. Tak było i nic się nie zmieniło.
A markerów to ja nigdy nie robiłam na skierowanie, bo moja onka mówiła, że są niemiarodajne. Robi się w przypadku nawrotu choroby i pewnie będzie się robiło. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-07-2018 - 17:04:55 przez Al_la. |
lulu (offline) |
Post #5 08-07-2018 - 17:13:12 |
k/Kwidzyna |
"badań kontrolnych po zakończeniu leczenia"
Alu mi chodziło właśnie o to zakończenie leczenia. "... jednak jest powszechnie wykorzystywany w monitorowaniu leczenia i wykrywania wznowy lub przerzutów odległych, w długofalowej obserwacji po jego zakończeniu." Ja widzę to tak, zachorowałeś, wyleczyliśmy (operacja, leczenie), teraz bujaj się sam. Możesz przychodzić na kontrolę, ale prócz macania nie mamy nic więcej do zaoferowania. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Al_la (offline) |
Post #6 08-07-2018 - 17:26:42 |
k/Warszawy |
Tak było, jest i będzie [amazonki.net] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
lulu (offline) |
Post #7 08-07-2018 - 17:47:36 |
k/Kwidzyna |
Alu ja do tej pory nie odczułam tego braku badań, miałam po kilka scyntygrafii, TK, USG . Zobaczymy jak teraz będzie.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
Al_la (offline) |
Post #9 08-07-2018 - 18:00:25 |
k/Warszawy |
Ja unikam badań kontrolnych, jeśli nie ma takiej potrzeby, tzn. nie mam niepokojących objawów.
Moja onka skomentowała to ze śmiechem, że widać iż jestem oczytana ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Agaba190 (offline) |
Post #10 08-07-2018 - 18:18:26 |
k/Warszawy |
To tylko pogratulować. Mnie jakoś nie chcieli (i nie chcą badać). Więc dla mnie nic się nie zmienia. Jak byli oszczędni 14 lat temu tak i są nadal. Co do leczenia w większych ośrodkach (powyżej 150 chorych rocznie) to jestem jak najbardziej za. Niech Ci co nie mają doświadczenia w leczeniu ciężkiej choroby lepiej nie zaczynają. Bo tylko mogą być później z tego kłopoty. Oczywiście nie dla nich, tylko dla pacjentek. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Imari (offline) |
Post #11 12-07-2018 - 16:08:11 |
Łódź |
Zainteresował mnie ten fragmencik o rozważeniu podania 6-8 kursów kapecytabiny w przypadku gdy nie doszło do całkowitej remisji w trakcie chemii przedoperacyjnej. Pytałam ostatnio swoją onkę o taką możliwość, to odpowiedziała mi, że nie ma żadnych takich rekomendacji, że to na razie są tylko badania nad skutecznością takich poczynań. Musze wydrukować to obwieszczenie i zanieść na następną wizytę, ciekawe co ona na to. Byłabym zainteresowana dodatkowym zabezpieczeniem...
|
Tomasz. (offline) |
Post #12 12-07-2018 - 18:10:37 |
Pruszków |
W ogóle to są schematy chemioterapii ze składnikiem 5-FU (lek właściwy od proleku- kapecytabiny). To FEC, FAC i CMF. Po wynalezieniu (metodą inżynierii genetycznej) produkcji taksanów i spadku ich ceny- nastąpił nieuzasadniony moim zdaniem odwrót od skłądnika 5-FU (tylko w rakach HER2 dodatnich taksany mają wyraźnie wyższe notowania). W efekcie tej mody w rakach nie her2 dodatnich obserwuje się czasem niewystarczającą odpowiedź (rzadko brak odpowiedzi) na leczenie schematem AC+T. Podejrzewam, że gdyby nie wyparcie z mody na 5-FU i stosowaniu schematu FEC czy dodanie do taksanów 5-FU odsetek niewystarczającej odpowiedzi na leczenie byłby mniejszy.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |