Projekt obwieszczenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu refundowanych leków...,który wejdzie w życie 1 września 2018 r.

Wysłane przez mgiełka 

mgiełka (offline)

Post #1

22-08-2018 - 14:36:46

Radom 

Ze strony Ministerstwa Zdowia:

Projekt obwieszczenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych, który wejdzie w życie 1 września 2018 r.

Prosimy o zgłaszanie ewentualnych uwag do projektu Obwieszczenia Ministra Zdrowia wyłącznie w wersji elektronicznej na adres e-mail:
wykazy-uwagi@mz.gov.pl do 23 sierpnia 2018 r.

Dalej podane są pliki ze zmianami, do przeglądania po ich pobraniu [www.gov.pl]

Sprawdziłam - w pliku "Podstawy limitu (programy i chemia)" Trastuzumab jest na 106 pozycji pod nazwą KANJNTI. Herceptyny nie ma.

.......................................................

O sprawie tej można przeczytać i tu: [www.politykazdrowotna.com] oraz alarmuje Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych [www.facebook.com]

Z amazonki.net od 2006 roku.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 14:41:55 przez mgiełka.

Al_la (offline)

Post #2

22-08-2018 - 16:48:44

k/Warszawy 

Z tego co piszesz wynika (nie otwierałam linków), że będzie stosowany tylko lek biopodobny zawierający trastuzumab.
Kanjinti jest tylko do podań dożylnych.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 16:49:35 przez Al_la.

Agaba190 (offline)

Post #3

22-08-2018 - 17:20:30

k/Warszawy 

[kobietyimedycyna.pl]
Tu piszą wg mnie o tym leku (bo wymieniona jest nazwa producenta).
Przejrzałam tez załącznik do obwieszczenia, tam podane są kryteria przy leczeniu raka piersi.
Załącznik B.9.
LECZENIE RAKA PIERSI(ICD-10 C50)

Ja to trochę tego wszystkiego nie rozumiem.
Z artykułu [www.rp.pl]
wynika, że od 1 lipca 2018 ( a więc 1,5 miesiąca temu ) zrównano w programie lekowym podskórną i dożylną postać trastuzumabu.
I co od 1 stycznia 2019 r. nie będzie dostępnej postaci podskórnej ?.
Może ja coś źle czytam/rozumiem?

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 17:26:49 przez Agaba190.

mgiełka (offline)

Post #4

22-08-2018 - 17:35:02

Radom 

Nie będzie podskórnej, dobrze czytasz.
Próbowano zamotać podając ewentualną możliwość wyboru przez szpital, czy pacjenta - że niby dopłata, albo dla szpitala premie jeśli wybierze KANJINTI zamiast Herceptin.

Do czego dopłata, za co premie jak nie ma tego refundowanego?

Wątek o walce o utrzymanie Herceptyny w podaniach podskórnych [amazonki.net]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 17:38:20 przez mgiełka.

Agaba190 (offline)

Post #5

22-08-2018 - 17:37:38

k/Warszawy 

Bo chętnie wyślę uwagę pod wskazany adres mailowy, ale nie chciałabym wyjść na niedoinformowaną (czytaj niedouczoną).
Czy ja dobrze rozumiem
Herceptyna (firmy Roche) miała/ma dwie formy podawania - dożylną i podskórną. Obie były/są w programie lekowym obowiązującym do 31.12.2018 r.
Kanjinti (firmy Amgen) ma tylko jedną formę podawania - dożylną. I ma zastąpić od 1.01.2019 r. w programie lekowym Herceptynę.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

Al_la (offline)

Post #6

22-08-2018 - 18:33:49

k/Warszawy 

Zrozumiałam dokładnie tak, jak Ty Agaba.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

marzusia (offline)

Post #7

23-08-2018 - 17:49:00

Cieszyn 

Jako generyk jest pewnie znacznie tańszy

mgiełka (offline)

Post #8

24-08-2018 - 00:35:12

Radom 

Znacznie to chyba nie, ale o ileś tańszy. Nie da to jednak żadnych oszczędności - wliczając tylko koszt zakładania portów i pracę wokół nich (ktoś je przecież potem przepłukuje przez czas długi a i wyjęcie ich też generuje koszty, plus czas), to z pewnością zostanie zniwelowane, albo i przeroczone. O szkodach osobistych dla amazonek już nie wpominając.

Ciekawe, ile osób posłało uwagi w tej sprawie do Ministerstwa? Czy już je przeczytano, czy ktoś choć lekko głowę nad tym schyli...

Krynia58 (offline)

Post #9

24-08-2018 - 09:40:46

Warszawa 

mgiełka
....czy ktoś choć lekko głowę nad tym schyli...

Mgiełko , mam nadzieję ze tak.... chociaż w tej sprawie punkt widzenia Ministerstwa jest zupełnie różny od punktu widzenia pacjentów.

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 394
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022