Projekt obwieszczenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu refundowanych leków...,który wejdzie w życie 1 września 2018 r.
mgiełka (offline) |
Post #1 22-08-2018 - 14:36:46 |
Radom |
Ze strony Ministerstwa Zdowia:
Projekt obwieszczenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu refundowanych leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych, który wejdzie w życie 1 września 2018 r. Prosimy o zgłaszanie ewentualnych uwag do projektu Obwieszczenia Ministra Zdrowia wyłącznie w wersji elektronicznej na adres e-mail: wykazy-uwagi@mz.gov.pl do 23 sierpnia 2018 r. Dalej podane są pliki ze zmianami, do przeglądania po ich pobraniu [www.gov.pl] Sprawdziłam - w pliku "Podstawy limitu (programy i chemia)" Trastuzumab jest na 106 pozycji pod nazwą KANJNTI. Herceptyny nie ma. ....................................................... O sprawie tej można przeczytać i tu: [www.politykazdrowotna.com] oraz alarmuje Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych [www.facebook.com] ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 14:41:55 przez mgiełka. |
Al_la (offline) |
Post #2 22-08-2018 - 16:48:44 |
k/Warszawy |
Z tego co piszesz wynika (nie otwierałam linków), że będzie stosowany tylko lek biopodobny zawierający trastuzumab.
Kanjinti jest tylko do podań dożylnych. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 16:49:35 przez Al_la. |
Agaba190 (offline) |
Post #3 22-08-2018 - 17:20:30 |
k/Warszawy |
[kobietyimedycyna.pl]
Tu piszą wg mnie o tym leku (bo wymieniona jest nazwa producenta). Przejrzałam tez załącznik do obwieszczenia, tam podane są kryteria przy leczeniu raka piersi. Załącznik B.9. LECZENIE RAKA PIERSI(ICD-10 C50) Ja to trochę tego wszystkiego nie rozumiem. Z artykułu [www.rp.pl] wynika, że od 1 lipca 2018 ( a więc 1,5 miesiąca temu ) zrównano w programie lekowym podskórną i dożylną postać trastuzumabu. I co od 1 stycznia 2019 r. nie będzie dostępnej postaci podskórnej ?. Może ja coś źle czytam/rozumiem? ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 17:26:49 przez Agaba190. |
mgiełka (offline) |
Post #4 22-08-2018 - 17:35:02 |
Radom |
Nie będzie podskórnej, dobrze czytasz.
Próbowano zamotać podając ewentualną możliwość wyboru przez szpital, czy pacjenta - że niby dopłata, albo dla szpitala premie jeśli wybierze KANJINTI zamiast Herceptin. Do czego dopłata, za co premie jak nie ma tego refundowanego? Wątek o walce o utrzymanie Herceptyny w podaniach podskórnych [amazonki.net] ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-08-2018 - 17:38:20 przez mgiełka. |
Agaba190 (offline) |
Post #5 22-08-2018 - 17:37:38 |
k/Warszawy |
Bo chętnie wyślę uwagę pod wskazany adres mailowy, ale nie chciałabym wyjść na niedoinformowaną (czytaj niedouczoną).
Czy ja dobrze rozumiem Herceptyna (firmy Roche) miała/ma dwie formy podawania - dożylną i podskórną. Obie były/są w programie lekowym obowiązującym do 31.12.2018 r. Kanjinti (firmy Amgen) ma tylko jedną formę podawania - dożylną. I ma zastąpić od 1.01.2019 r. w programie lekowym Herceptynę. ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
mgiełka (offline) |
Post #8 24-08-2018 - 00:35:12 |
Radom |
Znacznie to chyba nie, ale o ileś tańszy. Nie da to jednak żadnych oszczędności - wliczając tylko koszt zakładania portów i pracę wokół nich (ktoś je przecież potem przepłukuje przez czas długi a i wyjęcie ich też generuje koszty, plus czas), to z pewnością zostanie zniwelowane, albo i przeroczone. O szkodach osobistych dla amazonek już nie wpominając.
Ciekawe, ile osób posłało uwagi w tej sprawie do Ministerstwa? Czy już je przeczytano, czy ktoś choć lekko głowę nad tym schyli... ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
Krynia58 (offline) |
Post #9 24-08-2018 - 09:40:46 |
Warszawa |
Mgiełko , mam nadzieję ze tak.... chociaż w tej sprawie punkt widzenia Ministerstwa jest zupełnie różny od punktu widzenia pacjentów. ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |