Baklava- turecki przysmak z miodem i orzechami

Wysłane przez b_angel 

b_angel (offline)

Post #1

06-10-2012 - 21:40:41

radom 

Ostatnio mój chłopina oglądawszy fil w TiVi usłyszał, że jedzom Baklave
wzion i poszukał w necie przepis, wydrukował i kazał wykonać przewraca_oczy
no i wzienam i wykonałam - nawet dobre mniam
więc wklejam duży uśmiech

Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami

- 500 g mrożonego ciasta francuskiego ( ja kupiłam akurat to w rolki zawijane, więc musiałam docinać do rozmiarów foremki)
- 250 g miodu
- 125 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- po 75 g pistacji i migdałów
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny

1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blacy.
2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać (mi wyszły 4 warstwy)
4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

agawa (offline)

Post #2

07-10-2012 - 00:36:09

okolice 

Bahlawa przepyszna. To fakt.
Ale znam przepis prostszy. Wsiąść w samochód i pojechać TU Propozycja nie tylko dla warszawianek winking smiley

patiko (offline)

Post #3

10-04-2014 - 17:19:39

Próbowałam zrobić raz baklavę ale mi niestety nie wyszła. Może zrobię drugie podejście, z Twoim przepisem i coś z tego będzie.

Laurka (offline)

Post #4

22-02-2018 - 14:57:00

Jadłam to kiedyś będąc u rodziny w Niemczech smiling smiley Tam są popularne tureckie cukiernie z takimi przysmakami...jeszcze turecka chałwa mmm... pychotka grinning smiley może się skusze i spróbuje sama zrobić ?! smiling smiley

dziubas (offline)

Post #5

22-02-2018 - 17:12:06

Gdańsk 

Agawa
Ale znam przepis prostszy. Wsiąść w samochód i pojechać TU
Poszłam śladem agawy i znalazłam stronę baardzo ciekawą i jak zapamietam a bedę w Wwie to sie tam pofatyguję! W Gdańsku nad Motławą była wspaniała turecka restauracja, gdzie jadłam wspaniałe zupy z soczewicy, baklawe i wspaniałą herbatę, tak smaczną, ze szok, moze przyprawiona kardamonem? Niestety juz jej nie ma, a podobnej nie szukałam bezradny

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-02-2018 - 17:13:50 przez dziubas.

Vkhf222jg (offline)

Post #6

03-04-2022 - 16:09:47

co można do tego dodać?
-
internetowy sklep meblowy
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 730
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022