Baklava- turecki przysmak z miodem i orzechami
Wysłane przez b_angel
b_angel (offline) |
Post #1 06-10-2012 - 21:40:41 |
radom |
Ostatnio mój chłopina oglądawszy fil w TiVi usłyszał, że jedzom Baklave
wzion i poszukał w necie przepis, wydrukował i kazał wykonać ![]() no i wzienam i wykonałam - nawet dobre ![]() więc wklejam ![]() Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami - 500 g mrożonego ciasta francuskiego ( ja kupiłam akurat to w rolki zawijane, więc musiałam docinać do rozmiarów foremki) - 250 g miodu - 125 g masła - 250 g orzechów włoskich - po 75 g pistacji i migdałów - 3 łyżki soku pomarańczowego - sok z 1/2 cytryny 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blacy. 2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić. 3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać (mi wyszły 4 warstwy) 4. Piec 45 minut w 190 stopniach. 5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia. . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
dziubas (offline) |
Post #5 22-02-2018 - 17:12:06 |
Gdańsk |
Poszłam śladem agawy i znalazłam stronę baardzo ciekawą i jak zapamietam a bedę w Wwie to sie tam pofatyguję! W Gdańsku nad Motławą była wspaniała turecka restauracja, gdzie jadłam wspaniałe zupy z soczewicy, baklawe i wspaniałą herbatę, tak smaczną, ze szok, moze przyprawiona kardamonem? Niestety juz jej nie ma, a podobnej nie szukałam ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-02-2018 - 17:13:50 przez dziubas. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
730
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022