Głos serca
stokrotka47 (offline) |
Post #1 14-10-2012 - 18:16:13 |
Brzeszcze |
Witam i...dziękuję,że odwiedzacie - kawiarenkę ;Stokrotka;
-filiżanka poezji idealna na jesienne dni - zapraszam...pozdrawiam. |
stokrotka47 (offline) |
Post #2 19-10-2012 - 09:32:13 |
Brzeszcze |
;Jan Paweł II - Papież Rodziny;
[Przyszłość ludzkości idzie poprzez rodzinę] - Jan Paweł II List 15.08.1980 [Jemu, Maryi i Józefowi zawierzam każdą rodzinę. W ich ręce i ich sercu oddaję tę Adhortację; niech Oni podadzą ją Wam,czcigodni Bracia i umiłowani Synowie, i niech otworzą serca na światło,którym Ewangelia promieniuje na każdą rodzinę] Jan Paweł II,papież Rzym,22.XI.1981 r. RODZINA Bochen chleba upieczony Mamo - przez Ciebie znaczyłaś krzyżem dzieliłaś do okruszyny... przy stole ubogim lecz wesołym Iskry z popielnika zaczepnie trzaskały na rumiane dzieci z radością zerkały... Tato kosę klepał by ostro cięła zboże - szli sąsiedzi do pola mówili ;szczęść Boże; Dla rodziców podporą i nadzieją były dzieci krzepkie i do nauki skore - a marzenia wielkie... Pod krzyżem na rozdrożu majowe pieśni- Maryjne śpiewali...;Po górach dolinach rozlega się głos...; Uilkły głosy Rodziców potomkowie pozostali... Chrześcijańska rodzina - ;mały Kościół; jak pisał Jan Paweł II papież To jest nasz wkład do ;Królestwa prawdy i życia,świętości i łaski,sprawiedliwości,miłości,pokoju; Cytaty;Prefacja z Mszy Św.Na uroczystości Chrystusa Króla 22.XI.1981 r. [Na XIX Festiwalu Papieskim w Białym Dunajcu ta praca litaracka zdobyła I miejsce] Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-10-2012 - 09:35:58 przez stokrotka47. |
stokrotka47 (offline) |
Post #3 02-11-2012 - 08:26:55 |
Brzeszcze |
2 listopada 2012
Zamknięte w Ciszy Życie zatacza koło o każdej porze roku - w jasności nieba w szarości i mroku - w upalny letni dzień i w jesiennym deszczu... Koło zamknięte w Ciszy kładzie się cieniem na sercach bliskich... - dla Nich Wszystkich,którzy odeszli ;Wieczny odpoczynek racz im dać Panie...; |
stokrotka47 (offline) |
Post #5 05-11-2012 - 14:06:40 |
Brzeszcze |
Lustro czasu
Pomarszczone czoło domu pochylone drzwi bez ramion Tańczą pajęczyny w zapłakanych oknach i wspomnienia... Popękane lustro czasu pokrzywione w nim obrazy chaos wszędzie... Milczy zegar na ścianie a na tarczy puste słowa =Pracujmy razem= Kto...i dla kogo... -żegnaj chatko Piękna i Uboga... |
stokrotka47 (offline) |
Post #6 14-11-2012 - 08:35:25 |
Brzeszcze |
Dla Ciebie...
Strofy dla Ciebie układam chwilo...która odchodzisz -ty biegniesz ciągle przed siebie Zostawiasz ślady na piasku czasem łzy zapomnienia chwilo... chcę się skryć w Twoim cieniu pod parasolem radości Piszę strofy dla Ciebie o Bożym Świecie i o ...miłości. |
stokrotka47 (offline) |
Post #8 16-11-2012 - 16:58:07 |
Brzeszcze |
Jesienny pejzaż
Nie szukaj mnie nostalgio... Dziś namalowałam żółty domek wśród jesiennych liści - zamknęłam go w sercu Jego okna patrzą na wzgórze marzeń ukryte w delikatnym woalu nadziei... Jesienne promienie słońca zamieniają marsowe miny na uśmiech radosnej dziewczyny... Nie szukaj nas proszę...nostalgio |
stokrotka47 (offline) |
Post #9 19-11-2012 - 09:38:41 |
Brzeszcze |
Zaproszenie jesieni
Pokochaj siebie jesienią podaruj sobie filiżankę herbaty zaproś przyjażń do siebie na spacer... Spójrz w oczy jesieni paleta kolorów a jak się rumieni... Nie żałuj spojrzeń jesieni nim białe futerko krajobraz odmieni... |
stokrotka47 (offline) |
Post #11 09-12-2012 - 11:28:18 |
Brzeszcze |
Świąteczna śnieżynka
Witaj śnieżynko przytulona do mego okna w ten grudniowy mrożny dzień -jak miło cię widzieć dla mnie samotnika i...smutek już znika Wirujesz w piruetach na świszczącym wietrze niesiesz dobrą Nowinę śnieżynko kochana czekając na Gościa na Wielkiego Pana Radosnych Świąt Bożego Narodzenia |
Janina.S (offline) |
Post #13 09-12-2012 - 18:09:03 |
widły Soły i Wisły |
Stokrotko , wszystkie Twoje wiersze piękne , wzruszające i takie uciskające w sercu .
Szczególnie bliski mi wiersz " Dom we mgle " - tak blisko mnie. a także jeszcze ten...."Rodzina" a w nim słowa ... ..bochen chleba znaczony krzyżem - tak było u mnie w domu rodzinnym ..tato kosę klepał - tak było , widzę to jeszcze... ..i pieśni Maryjne pod krzyżem śpiewane - takie majówki były u nas pod krzyżem a dzisiaj stoi tam kościół. Stokrotko , za te i wszystkie inne słowa bardzo , bardzo dziękuję ![]() .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
stokrotka47 (offline) |
Post #14 15-12-2012 - 15:40:22 |
Brzeszcze |
Przyjazne słowa
są jak gwiazdy -wiernie świecą i dodają uroku... Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowgo Roku 2013 Serdecznie pozdrawiam...stokrotka |
stokrotka47 (offline) |
Post #16 22-01-2013 - 15:32:09 |
Brzeszcze |
Pukam...to ja stokrotka
Nad rwącym słów potokiem nieśmiało wierszem pukam szukam miejsca w tłumie w zadymce słów -czy ktoś mnie zrozumie... Moje ścieżki zasypane na biało pozostały ślady kół zdyszna biegnę z ciepłym słowem do Was do przyjaciół -serdeczne ślę pozdrowienia... |
stokrotka47 (offline) |
Post #17 22-01-2013 - 15:43:59 |
Brzeszcze |
Pukam...to ja stokrotka
Nad rwącym słów potokiem nieśmiało wierszem pukam szukam miejsca w tłumie w zadymce słów -czy ktoś mnie zrozumie... Moje ścieżki zasypane na biało pozostały ślady kół zdyszna biegnę z ciepłym słowem do Was do przyjaciół -serdeczne ślę pozdrowienia... |
stokrotka47 (offline) |
Post #20 13-02-2013 - 14:48:53 |
Brzeszcze |
=Jeśli nie przyjdziesz...świat będzie uboższy o tę trochę miłości...= H.Poświatowska
Nie wolno mi... Na połamane serce usiadł gołąbek ze strzałą Amora to Twoje spojrzenie obudziło ciszę a serce skąpane w czerwieni ze strachu chowa myśli szalone Rozpięte ramiona nocy dziś nie tulą do snu... słodka namietność w świetle księżyca gorąca moc pocałunków mrugające światło gwiazd -wiruje w oczach cały świat... To miłość słyszy dźwięk serenady której nie ma czuje objęcia księżyca prowadzi na scieżkę marzeń -prawdziwa jest wierna wymarzona i przekorna bo...nie wolno mi,nie wolno =Kochać Ciebie...= |
stokrotka47 (offline) |
Post #21 20-04-2013 - 09:50:44 |
Brzeszcze |
16 maja 2013
Jubileusz 10-lecia Stowarzyszenia Amazonek w Brzeszczach SKRAWEK NIEBA 10 lat pod parasolem DRZEWA ŻYCIA niesiemy płomień Nadziei na dziś i na jutro dzielimy smutki trudy i radości - to my Amazonki - rodzina nietypowa odważna, silna do poświęceń gotowa Gdy smutek zagląda nam w oczy przyjazna dusza podaje rękę pociesza i uczy Trzymając się za ręce tworzymy koło NADZIEI i śpiewamy... [...tylko proszę daj mi Panie skrawek nieba i nic więcej i nic więcej mi nie trzeba... ] |
stokrotka47 (offline) |
Post #23 04-05-2013 - 08:31:36 |
Brzeszcze |
Głos Anioła
Głos Anioła przenikał do serca drgały struny duszy Nić zycia przerwana... Anno German kochana... Głos przefrunął życie pozostał w kroplach deszczu w słonecznej muzyce na tarczy wyobraźni Twój śpiew łączy brzegi miłości i przyjaźni Słychać Twój śpiew w przestrzeni Niebieskiej płynie po Oceanie Miłości nić życia w piosence dryfuje na fali słyszę Twój anielski głos i dźwiek słów z oddali...;człowieczy los...nie jest bajką ani snem...; |
lulu (offline) |
Post #24 04-05-2013 - 08:35:01 |
k/Kwidzyna |
Dziękuję za to wspomnienie.
Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna ![]() |
stokrotka47 (offline) |
Post #27 30-05-2013 - 10:00:11 |
Brzeszcze |
OWOCE CISZY
Panie zawróciłeś moje myśli z dalekiej podróży wskazałeś oazę spokoju otworzyłeś ogrody mądrości... Zbieram w nich owoce ciszy są lekarstwem na rany przez hałas zadane owoce ciszy -moje wiersze... Serdecznie pozdrawiam...życzę zdrowia...zapraszam na owoce ciszy... |
stokrotka47 (offline) |
Post #28 04-07-2013 - 20:45:05 |
Brzeszcze |
Dzień Matki
Tańczący wietrze Zanieś serca drżenie Tęsknotę,pieśń duszy I moje wspomnienie Do serca Mateńki... Otwarte ramiona Mam zawsze w pamięci Gniazdo spokoju,miłości. Miej Ją w opiece Boże I wszyscy Święci Ślę pozdrowienia Mateńko... Na strunach wiatru Dotykiem motyla Otulam Cię szalem nadziei I szepczę - do zobaczenia Kocham Cię Mateńko... Ten mój wiersz znalazł się W Antologii Wierszy [ Między spojrzeniem a spojrzeniem] wydanym przez Polish American Poets Academy Wallington |