piszemy limeryki
mag_dag (offline) |
Post #1 05-12-2010 - 18:53:42 |
Sosnowiec |
mam propozycję na długie_zimowe wieczory
![]() zabawmy się w pisanie limeryków to nie takie trudne, bo jest dokładny przepis jak z literek ułożyć limeryk wygląda to mniej więcej tak: - pięć wersów o stałej liczbie sylab - układ rymów a-a-b-b-a (zwykle żeńskich, ale to już określenie dla wtajemniczonych, nie zajmujemy się nim) - trzeci i czwarty wers krótsze od pozostałych (zwykle o 2-3 sylaby) - nazwa geograficzna w pierwszym wersie ponadto: - w pierwszym wersie - wprowadzenie bohatera i miejsca, w którym dzieje się akcja - w drugim wersie - zawiązanie akcji (często wprowadzony jest tu drugi bohater) - wersy trzeci i czwarty (te krótsze) to kulminacja wątku dramatycznego - wers piąty - zaskakujące, najlepiej absurdalne zakończenie - podsumowanie całość powinna być śmieszną anegdotką, nawet pozbawioną sensu, można troszkę poświntuszyć ![]() tu przykład z netu: Raz pewien żarłok aż z Ameryki Zjadł przykładowe dwa limeryki Skropił keczupem I nie padł trupem Więc mu wybaczę takie wybryki co Wy na to? bawimy się? Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
mag_dag (offline) |
Post #2 05-12-2010 - 19:07:38 |
Sosnowiec |
na zachętę wklejam limeryk, który napisałam dla naszej kochanej Manki po jesiennym Ciechocinku w 2006 roku:
Nasza Mańka Wielka, co jest z Ciechocinka, zorganizowała spotkanie nie bez piwa i winka! Baby przybyły i świetnie się bawiły… A tym, które nie dotarły - szybko zrzedła minka! Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
ToJa (offline) |
Post #7 05-12-2010 - 20:22:03 |
|
ToJa w Poznaniu zamieszkuje
w wielkich sklepach stringi kupuje nie zielone lecz czerwone bo te się lepiej zaszufladkuje rzecz jasna bez sensu, ale przeca Mag nie pisała coby to sens miało mieć ![]() dopisek: ooooooo napisała, że moze być bez sensu, czyli wsie warunki spełnione ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-12-2010 - 20:23:50 przez ToJa. |
mag_dag (offline) |
Post #8 05-12-2010 - 20:25:00 |
Sosnowiec |
a jeszcze jesienią 2005 napisałam taki o naszej kochanej daisy:
Pewna aptekarka, co mieszka w Zielonej Górze miała w Internecie niedociągnięcia duże. Tak była zajadła, że gdy raz zasiadła - teraz migiem śmiga na swej klawiaturze! Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
mag_dag (offline) |
Post #9 05-12-2010 - 22:38:56 |
Sosnowiec |
Toja, super, właśnie o to chodzi
![]() w nagrodę za to, że porzuciłaś na chwilę cyferki i skupiłaś się na literkach mam coś dla Ciebie, całkiem świeże, jeszcze ciepłe: Jedna księgowa, ToJa z Poznania ciągle nas goni do głosowania Za te podchody stawia nam lody I mamy nici z odchudzania. Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Al_la (offline) |
Post #10 05-12-2010 - 23:13:01 |
k/Warszawy |
Pewna administratorka z Zagłębia
codziennie się w swe cinanki zagłębia Cina i szyje, wyciąga szyję Z radością nasze kompleksy pogłębia ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Janina.S (offline) |
Post #17 06-12-2010 - 09:50:20 |
widły Soły i Wisły |
Pewna Magduś co to cina
mówi do nas "co tam zima" przepis podała pisać kazała a teraz co druga z nas się tego ima. ...Dziś jest Święto Mikołaja Babcia swoje wnuki łaja ..że nie lubią siostry Ani .. że oceny są do bani ..i... na prezent będą jaja .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
Al_la (offline) |
Post #24 06-12-2010 - 12:19:28 |
k/Warszawy |
By Wy jesteście od prozy
![]() A ja ani od prozy, ani od poezji to se polimerykuję ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-12-2010 - 12:19:48 przez Al_la. |
mag_dag (offline) |
Post #25 06-12-2010 - 14:36:32 |
Sosnowiec |
o dzisiejszym świętym
![]() W dalekim, zimnym kraju mieszka Mikołaj Święty, co dzisiejszą noc całą roznosił prezenty. Nie dotarł do mnie choć czekam skromnie. Jak go walnę w worek, to mu pójdzie w pięty! Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |