rak piersi - artykuły

  • Interpretacja przypadku

    ciąża, rak piersi

    Kobieta, 34 l. Rak piersi NST, G1, pT1a(3mm), N0,(0/2SN), MX, Er + 90%, PgR + 80%, Ki67: 24%, PD 01/22. Leczę się w Norwegii. Posiadam mutację genową BRCA2, w związku z czym skierowano mnie na zabieg obustronnej mastektomii. Zalecono mi również usuniecie jajników z przydatkami, lecz z racji tego, iż nie posiadam jeszcze dzieci, odroczono decyzję o adneksetomii do czasu pojawienia się dziecka. W jakim wieku zalecane jest wykonanie zabiegu usunięcia jajników przy mutacji BRCA2? Lekarz określił na 35 lat, jednakże w literaturze spotkałam się z preferencją wykonania operacji w 40-45 roku życia. Czy istnieje korelacja stwierdzonego u mnie nowotworu złośliwego piersi z szybszym rozwojem nowotworu jajnika, a tym samym z bezwzględnym wskazaniem do natychmiastowej adneksetomii? Dodam, iż lekarz prowadzący zdecydował o rezygnacji z uzupełniającego leczenia onkologicznego. Hormony zostaną wprowadzone dopiero po usunięciu jajników. Cały czas przebywam w Norwegii, tym samym mam utrudnioną możliwość konsultacji z innymi specjalistami z Polski.

    więcej

  • Czy powinna być zastosowana hormonoterapia

    hormonoterapia, rak piersi

    Całe moje leczenie było prowadzone w uznaniu mnie za przypadek potrójnie ujemny (ER<5% uznano za znikome). Teraz padła sugestia, żebym rozważyła przeprowadzenie dodatkowej hormonoterapii Tamoxifenem. Jestem ,bo wcześniej nie było o tym mowy i jeden lekarz mówi, że by to odpuścił a drugi, że można to robić już od 1%. Czy ta terapia może przynieść więcej korzyści niż skutków ubocznych? Czy warto skoro nie ma konkretnego. polecenia? Co robić? Dodam, że mam 35 lat i jeszcze nie rodziłam, ale przed chemią udało mi się zamrozić zarodki - co z ciążą w takim wypadku? Czy można odstawić terapię na czas in vitro i jeśli tak to po jakim czasie? Czy przy odstawieniu hormonoterapii to jest w ogóle możliwe i jeśli tak to po jakim czasie? Lub czy nie podjęcie się leczenia i ewentualna ciąża pogarsza sytuację? Rak piersi prawej cT3N1, ycT2N0M0 (NST G3, ER <5%, PR 0%, HER2/+1/, Ki67 - 90%). Genetyka rozszerzona - brak mutacji. Stan po chemioterapii indukcyjnej ACdd 4x, PXL i Carbo 12x - remisja częściowa. Podskórna amputacja piersi prawej z jednoczasową retropektoralną rekonstrukcją za pomocą implantu. Biopsja 3 węzłów wartowniczych - zajętych 0. Planowana radioterapia uzupełniająca rozszerzona techniką 3D/IMRT. Dawka: konwencjonalne 44-50Gy w 20-25 frakcjach.

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, operacja, rak piersi

    Rak naciekający NST NHG 2, ER 100%, PR 100%, HER2 reakcja negatywna. Ki67 10% Typ biologiczny luminalny A. Operacja oszczędzająca z badaniem wartownika. Wycięto dwa węzły z czego jeden w całości wypełniony przerzutami z przekroczeniem torebki plus naciek raka w marginesie H (margines głęboki). Onkolog sugeruje docinkę i usunięcie węzłów. Chirurg prowadzący operację oszczędzającą, nie skomentował marginesów przy kolejnej operacji, usunął tylko węzły. Na 18 wyciętych jeden zajęty z przekroczeniem torebki. Powrót do onkologa. Onkolog zdziwiony dlaczego nie było docinki ma się konsultować w tej sprawie z chirurgiem. Dostajemy skierowanie na oddział w celu podania chemioterapii, o której wcześniej nie było mowy. Co w takim wypadku robić? Zostać i poddać się leczeniu, czy zmienić lekarzy i prosić jednak o docinkę? Bardzo proszę o poradę.

    więcej

  • Chemioterapia przed operacją

    chemioterapia, leczenie, rak piersi

    Otrzymałam wynik biopsji gruboigłowej guza piersi. Rak przewodowy naciekający NOS sutka, grade 2, ER: 80%, PR: 70%, HER2: ujemny (+1), Ki67: powyżej 14% (średnio 20-30%, ogniskowo 40% . Guz 20x24 mm oraz przylegająca do niego owalna zmiana 14x6 mm - metastatyczny węzeł chłonny? Lekarz, do którego chodzę, chirurg onkolog jest za chemioterapią przed operacją. Czy przy takim raku podaje się chemię przed operacją?

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    rak piersi, leczenie

    Od 3,5 roku jestem leczona TDM-1 z powodu rozsianego raka HER-2 dodatniego. W ostatniej tomografii z października 2021 pojawiły się podejrzane zmiany w węzłach chłonnych przyaortalnych (9-10 mm, "rozmyte", w opisie radiologa "podejrzane" ). Czy powinna w związku z tym nastąpić zmiana leczenia na Enhertu? Czy lek ten jest już refundowany?

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    hormonoterapia, leczenie, rak piersi

    Rak, jak opisałam poniżej, różnił się nieco w wyniku biopsji i wyniku pooperacyjnym. Biopsja mammotomiczna (25.08.2021): guzek 9,6 mm, rak inwazyjny NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% intens. barw. silna, PR 90% intens. barw. silna, HER2-0, Ki-67 15%, IHC e-cadheryna (+), DCIS nie występuje. Mastektomia sposobem Maddena (12.10.2021) wraz z usunięciem pachowych węzłów chłonnych. Oto wynik: NST G2 zmiana o średnicy 10 mm. w obrębie zmiany obecne drobne ogniska raka DCIS (kilkanaście) stanowiące ok.10% masy guza, bez angioinwazji i nacieków naczyń limfatycznych i struktur nerwowych, skóra bez zmian nowotworowych, marginesy oznaczone tuszem - bez zmian nowotworowych, ER:80%, PR:80%, Her-2 (+2) - FISH dał wynik negatywny, ki67:2%, węzły chłonne II i III piętra 0/12. Po operacji od 19.11.2021 Reseliego i Tamoksyfen PYTANIE: Mam 49 lat. Na przełomie stycznia/lutego będę miała usuniętą macicę wraz z przydatkami (endometrioza, adenomioza, mięśniak, częste torbiele jajników) i mam pytanie, czy Pani zdaniem po operacji (nie będzie już jajników) powinnam mieć kontynuowane leczenie Tamoksyfenem - jak długo?(5?10? lat), czy powinnam być leczona inhibitorem aromatazy (którym?) i jak długo (5?10? lat)? Która z tych opcji dla mnie byłaby lepsza? A może jeszcze coś innego?

    więcej

  • Interpretacja przypadku

    leczenie, rak piersi

    Jestem po mastektomii prawej piersi w 2020 r. bez biopsji węzła wartowniczego (węzły chłonne bez zmian, wynik po operacji: pierś - mikrozwapnienia 3,5 cm ciągnące się pasmowo do pachy, rak przedinwazyjny DCiS, G3, typ czopiasty z martwicą comedo, ER 100%, PR 80%). Bez radioterapii, chemioterapii. Tamoxyfen odstawiony po 3 próbach zażywania - ciągłe problemy z jajnikami. Uzasadnienie, że przy dcis to lek profilaktyczny, a profilaktyka tutaj wyrządza więcej krzywdy niż pożytku. W 2021 roku w usg niecharakterystyczny węzeł chłonny pachy prawej o wielkości 7 mm z poszerzoną korą 4 mm. Kilkakrotnie powtarzane usg przez innych radiologów, którzy zaprzeczają, że są to zmiany podejrzane onkologicznie. Mammografia prawidłowa. PET-CT: węzły chłonne pachy prawej do 6 mm bez cech patologicznych, w tym przerzutowych raka piersi. Biopsja 1: niediagnostyczna, widoczne pojedyncze komórki atypowe. Biopsja 2 : diagnostyczna, skupiska komórek atypowych. Do dalszej diagnostyki. Grudzień 2021 usunięcie węzła wartowniczego pachy prawej. Wynik: komórki raka gruczołowego. Zaplanowane wycięcie wszystkich węzłów. Bardzo proszę o opinie jak mogło do tego dojść, skoro w 2020 r. był stan przedinwazyjny? Czy w 2020 r. powinna była być wykonana biopsja węzła wartowniczego przy mastektomii? Jakiego dalszego leczenia się można spodziewać? Czy upływ 2 lat bez leczenia wpływa krytycznie na dalszy jego przebieg? Będę wdzięczna za ocenę przypadku.

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, rak piersi

    Invasive breast carcinoma-invasine lobular carcinoma G2. Odczyny immunohistochemiczne w komórkach raka: E-kadheryna (-). ER(+)5/8, PR(+)5/8, HER-2:0 odczyn ujemny, Ki67 60%,T2N0M0, NST. Guz w momencie rozpoznania w usg 22x23x25 mm. W momencie rozpoczęcia leczenia po pełnej diagnostyce w przeciągu 3 tyg. urósł do 40 mm. Jestem po 4xAC i 9 PXL (trzy odpadły przez polineuropatię). 30.11. mastektomia podskórna z rekonstrukcją-implant. Wynik po: węzły bez przerzutów (0/2). Sutek o wymiarach 17x14x4 cm bez skóry. Na przekroju w kwadrancie zewn. nieregularne ognisko o wzmożonej spoistości 2,2x1,5x1,5 cm. Marginesy od podstawy 8 mm, przedni 9 mm, dolny 40 mm, boczny 35 mm, pozostałe marginesy szerokie. W wycinkach pobranych makroskopowo rozproszone zwyrodniałe komórki raka naciekającego (CKAE1/AE3+) na obszarze o maksymalnym wymiarze 1,4 cm. Minimalny margines wycięcia chirurgicznego 0,3 cm. Zaawansowanie yp T1c. Mam 43 lata. Jestem na Tamoxifenie po ostatniej chemii, czyli od 19 paźdz. Jakie dalsze leczenie będzie dla mnie najlepsze i jakie są moje rokowania. To jest rak luminalny B, jak często daje przerzuty i gdzie? Czy potrzebuję chemii? Bardzo proszę o wskazanie jak najlepszego i zapewniającego bezpieczeństwo leczenia.

    więcej

  • Interpretacja przypadku

    leczenie, rak piersi

    W marcu w wyniku biopsji gruboiglowej rozpoznano u mnie: Rak zrazikowy inwazyjny typ klasyczny G1(3+1+1), brak przewodów DCIS i cech LN, brak cech limfoangioinwazji i cech naciekania okolonerwowego, obecne mikrozwapnienia ER w raku inwazyjnym 90% reakcja średnia PgR w raku inwazyjnym 100% reakcja silna Her-2 w raku inwazyjnym (1+) IKi67(+) w raku inwazyjnym do 15% komórek Badanie immunohistochemiczne w raku inwazyjnym CKAE1/AE3(+), E-cadherin(-), p63(-) Stopień zaawansowania cT4N1MO, guz 4cm zrazikowy, luminalny A. Badanie MRI z kontrastem: W piersi prawej w kwadrancie dz uwidoczniono nieregularna rozległą nieostro odgraniczoną masę wielkości 6,5x3,5x4,5 Birads6. Zmiana zajmuje także kwadrant dw oraz w mniejszym zakresie kwadranty górne piersi. Guz od przodu przylega i zaciąga brodawkę sutkową, nie wykazano cech naciekania powięzi mięśnia piersiowego większego, chociaż zmiana położona w odległości kilku mm od zarysu mięśnia. Zarys skóry piersi prawej pogrubiały do 4-5 mm. W prawym dole pachowym co najmniej dwa podejrzane węzły chłonne, z których największy 1,8 cm. Pierś lewa bez zmian. Wykonana była również mammografia i USG, na których uwidoczniona była ta zmiana i dwa podejrzane węzły. To wszystko wykonano przed chemią. Następnie zastosowano u mnie chemioterapię przedoperacyjną. Przyjęłam 4xAC i wykonano usg kontrolne, które wykazało, że guz zmniejszył się do 5x2,5cm i w prawym dole pachowym nie wykazano już podejrzanych węzłów chłonnych. Po czterech dawkach DXL guz zmniejszył się do 3 cm i w badaniu USG po chemii uzyskano częściową regresje zmiany w piersi i całkowitą regresje zmian w pasze. Zmiana 1,5 cm od skóry, skóra w KDZ ale bez obrzęku. Nie miałam biopsji węzłów przed chemią, dopiero w trakcie operacji (mastektomia z niezaoszczędzeniem skóry i brodawki metodą prepektoralną) była biopsja czterech węzłów wartowniczych. Wynik badania histopat po operacji: Gruczoł sutkowy prawy -rak zrazikowy inwazyjny G2, zmiana średnicy 6 mm usunięta w całości ypT1b komorkowość 20%, angioinwazja (-), marginesy oznaczone tuszem - bez zmian nowotworowych, marginesy oznaczone nitkami: przyśrodkowy 7cm bez zmian nowotworowych, boczny 8cm bez zmian nowotworowych, górny 3 cm bez zmian nowotworowych, dolny 7cm bez zmian nowotworowych, powięziowy 10 cm bez zmian nowotworowych. Węzły chłonne wartownicze bez zmian nowotworowych (0/4) Tkanka zza prawej brodawki bez zmian nowotworowych, ogniska włóknienia. Makroskopowo: Fragment utkania gruczołu sutkowego o wymiarach 17x15x18 cm oznaczony tuszem i nitkami. Czeka mnie jeszcze radioterapia po wygojeniu się rany. Moje pytania: 1. Jakie są moje rokowania? 2. Czy brak komórek nowotworowych w węzłach to dobra wiadomość pomimo, że przed chemioterapią byly podejrzane? 3. Czy powinnam mieć biopsję węzłów przed chemioterapia? 4. Czy nie powinna zostać wykonana limfadenektomia? 5. Dlaczego w wyniku histopat po operacji zmiana ma 6 mm skoro guz bul duży i wyczuwalny również przed operacja? 6. Czy wynik histopatologiczny po operacji jest kompletny, nie ma tam nic o receptorach hormonalnych i her2, czy należy się opierać na wyniku z biopsji przed operacją? 7. Dlaczego w biopsji było G1 a teraz G2? Czy to dużo gorzej rokuje? 8. Co oznaczają ogniska włóknienia zza brodawki? 9. Czy metoda rekonstrukcji była odpowiednia biorąc pod uwagę, że będzie napromienianie? Aktualnie przyjmuje Tamoxifen i od poczatku leczenia Reseligo.

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane dalsze leczenie

    chemioterapia, leczenie, rak piersi

    W marcu wymacałam guzka, na usg powiedziano mi, że czysto jest. We wrześniu w mojej miejscowości był mammobus, nie pasowało mi to coś w piersi, bo znam swojej ciało i tak doszliśmy do invasive lobular carcinoma, ER+ Strong nuclear staining in 99% of tumor cells, PR+ Strong nuclear staining in 90% of tumor cells, HER2 negative 1+. Wykonano operację oszczędzającą, niestety okazało się że nie ma marginesu. Całość to nowotwór, który zamiast 2 cm miał 4,5, nie wiadomo ile zostało. Usunięto 2 węzły do badań - były czyste. I teraz pytanie: chemia czy czekać w kolejce na MRI? Wcześniej plan był taki, że po operacji radioterapia, teraz powiedziano, że może jednak chemia i może odcięcie. Nie mieszkam w Polsce co trochę utrudnia mi zrozumienie pewnych decyzji stąd dosłowne przepisanie wyników w języku angielskim.

    więcej

  • Interpretacja przypadku

    leczenie, rak piersi

    Carnicoma invasive mammae (NOS), Grade 2 (3+2+1), Kat. B5b. Wielkość guza: ~21 mm. Przerzut lokalny na węzły chłonne (pacha). ER - 0%, PGR - 0%, HER2 - 3+, KI67 - 10% Pacjentka 72 lata, cukrzyca, w przeszłości epizody zakrzepicy (żylaki kończyn dolnych, stan stabilny po operacjach), złogi + kamienie w pęcherzyku żółciowym, zwapnienia na płucach w obrazie RTG, w obrazie MR blizny po mikroudarach wykryte przy okazji diagnostyki bólu głowy. Bez zaostrzeń żadnej choroby przewlekłej. Echo serca i EKG w normie. Stan ogólny dobry, mama jest bardzo sprawna i aktywna. D-Dimery podwyższone (768) w ostatnim badaniu. Poinformowano nas, że może to być kwestia nowotworu. Reszta wyników krwi w normie. Konsylium uznało, że ze względu na wiek oraz choroby przewlekłe trzeba podać łagodniejszą chemię w cyklu 12x co 1 tydzień. Po konsylium konsultacja z przydzielonym prowadzącym onkologiem klinicznym, który zasugerował, że ze względu na dobry stan może warto podać chemię bardziej agresywną 4x co 3 tygodnie. Nie padły nazwy leków. Lekarz ze względu na to, że nie chciał narzucać nam tego, tylko zależało mu na tym, żeby to była wspólna decyzja, dał mamie kilka dni aby przemyślała obie opcje. Dodatkowo, niezależnie od typu chemii, mama ma dostać również trastuzumab + pertuzumab. 1. Czy decydowanie się na agresywniejszą formę chemioterapii oznacza bardzo duże ryzyko poważnych i nieodwracalnych powikłań biorąc pod uwagę wiek mamy oraz choroby na które się leczy? Wiemy, że na pewno ryzyko jest o wiele większe, ale czy można je w jakiś sposób określić czy jest to trochę loteria? 2. Czy nasze rozumienie jest poprawne myśląc, że największe znaczenie w terapii ma tak naprawdę leczenie celowane w kierunku receptora HER2, a nie stricte chemioterapia? Jak bardzo czerwona chemioterapia zwiększa szansę wyleczenia?

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, rak piersi

    Bardzo proszę o interpretację wyniku mojej mamy, jakie leczenie stosuje się w takim przypadku. Bardzo się o nią boję ☹ Badanie histopatologiczne: Rak inwazyjny (G2) piersi. Kategoria B5b, ER – silny odczyn w 100% komórek, PGR – silny odczyn w ok 90% komórek, HER2 (2+), Ki-67 – ok. 25%. FISH: śr. liczba Her2/komórkę = 4,47, śr. liczba Cen17/komórkę = 1,73, Ratio Her2/Cen17 = 2,58. Stwierdzono amplifikację genu Her2. USG piersi: zmiana 21x23x10 mm położona przy brodawce sutkowej (pierś lewa) Leczenie: Mama jest w trakcie leczenia przedoperacyjnego. Podawano jej 4 wlewy chemioterapii wg programu Adriamycyna 810 mg. Otrzymywała: endoxan (1000 mg) – między 800 a 830 mg, doxorubicin – między 80 a 83 mg, aprepitant 1x125 mg+2x80 mg, ondansetron - 8 mg, pelgraz – 6 mg. Na początku grudnia mama ma wykonać RTG klatki piersiowej, USG piersi i przejść konsultację kardiologiczną. Możliwe, że otrzyma Herceptin. Ale nie wiemy w jakiej formie i czy na pewno. Będzie planowana później operacja a po niej znowu chemioterapia. Czy można coś jeszcze zrobić? Gdzieś się zgłosić na konsultację?

    więcej

  • Interpretacja przypadku - cd.

    leczenie, rak piersi

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 26 sierpnia 2021 r.   Dziękuję za odpowiedź, mam dodatkowe pytania, szczególnie dotyczące możliwości terapii cytoklibem/cytoklibami - z tego co doczytałam są jakieś ograniczenia w dostępie do programu lekowego, w jaki sposób możemy walczyć o dostęp do tego leczenia? Czy jeśli mama nie dostanie się do programu można zakupić prywatnie te leki i jaki jest ewentualnie miesięczny koszt leczenia? Czy ma Pani dodatkowo jakieś sugestie dotyczące tego, na jaki lek zamienić Egistrozol, żeby zwiększyć skuteczność? Nie będę ukrywać, iż martwi mnie niska hormonozależność guza i stąd te wątpliwości dotyczące ewentualnej chemioterapii. Mam jeszcze pytanie, czy SNB byłaby tutaj wystarczającą procedurą (2 węzły powiększone ok 9mm oraz 17mm, biopsja cienkoigłowa była wykonana, ale problematyczna - materiał trudny do pobrania, w tym który udało się pobrać - brak komórek nowotworowych, ale wiadomo - pewności nie ma) czy lepiej domagać się dla bezpieczeństwa i nienarażania na kolejną operację wycięcia całości? Oczywiście póki guzy nie rozprzestrzeniły się na inne organy, zależy nam na wyleczeniu lub co najmniej długoletnim przeżyciu bez progresji, dlatego bierzemy pod uwagę wszelkie radykalne rozwiązania, ale wiadomo, że zależy nam też na jak największej sprawności i jakości życia.

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, rak piersi

    W sierpniu po biopsji gruboigłowej stwierdzono u mnie nowotwór złośliwy piersi Carcinoma invasium. Obecne utkanie DCIS NG2 (sitowate), Er ++ (80%), PGR +++ (90%), HER 2 + status graniczny FISH - nie stwierdzono amplifikacji genu Her2 (-), Ki67 MIB-1około 25%. W badaniu usg węzły chłonne nie powiększone. Dnia 01.10.2021 wykonano częściowe wycięcie piersi lewej. Maksymalny wymiar guza 1,2 cm. W badaniu histopatologicznym przerzut raka do 2 z 5 znalezionych węzłów chłonnych wartowniczych. Maksymalny wymiar przerzutu 0,9 cm. Jakie leczenie mnie czeka - dostałam skierowanie do poradni chemioterapii i radioterapii?

    więcej

  • Rak jajnika czy przerzut raka piersi

    rak jajnika, rak piersi, wykrywanie

    Jestem rok po operacji raka piersi T2N0M0. Brak raka w węzłach. Receptory + 90%. Biorę tamoxifen. W maju ginekolog wykrył torbiel około 5 cm z cienką przegrodą. Ca 62 a test roma poniżej 3. Teraz torbiel urosła, ma "lity" charakter i około 8 cm. Oznaczono ca 125 (ponad 3500) i ca 15.3 (ponad 1300). To rak jajnika zapewne. Ale czy to jakiś "przerzut" z piersi?

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane leczenie

    leczenie, rak piersi

    Mam lat 31, około dwa tygodnie temu zdiagnozowano u mnie raka zrazikowego piersi lewej (wynik biopsji gruboigłowej wskazywał na znaczną przewagę zmian łagodnych z mikroogniskami inwazyjnego raka zrazikowego, łącznie około 3 mm w pobranym materiale). G2, ER+90%, PR+90%, Her ujemny, ki-67 - poniżej 5%. Dziś odebrałam wyniki rezonansu, prawa pierś jest czysta, węzły chłonne bez stwierdzonych nieprawidłowości, natomiast obok wykrytego wcześniej guzka poddanego biopsji pojawił się kolejny, mniejszy. Czytałam, że rak zrazikowy często jest wieloogniskowy. Guzek poddany biopsji ma wg rezonansu wymiar 1,5 cm x 1 cm, ten nowy, mniejszy około 1 cm średnicy. Lekarz chirurg proponuje mi leczenie oszczędzające z późniejszą radioterapią, ale zastanawiam się nad mastektomią. Czy takie rozwiązanie zmniejszałoby szansę ewentualnej wznowy choroby? Boję się, że skoro rak zrazikowy może rozwijać się jednocześnie w kilku miejscach to że coś, czego rezonans i inne badania nie wykazały zostanie pominięte i potem czeka mnie kolejna operacja. Kolejne moje pytanie - czy przy tym raku wskazana jest chemioterapia? Mój lekarz prowadzący mówi, że po leczeniu operacyjnym czeka mnie jedynie hormonoterapia Tamoxifenem przez 5 lat, takie też znajduję informacje w internecie, ale chciałabym się upewnić.

    więcej

  • Jakie powinno być zastosowane dalsze leczenie

    leczenie, rak piersi

    W lutym br zdiagnozowano u mnie potrójnie ujemnego raka piersi z zajętym wartownikiem T4N1 G2 Ki 60-70%. Guz był duży, początkowo diagnozowano mnie w kierunku torbieli. Od lutego do końca sierpnia standardowe leczenie: 4xAC, 12xPaklitaxel. Po czerwonej chemii guz bardzo zmalał (wcześniej zajmował prawie całą pierś), pod koniec białej zaczął rosnąć, uodpornił się. 28 września przeprowadzono mastektomię radykalną. Oto opis mikroskopowy: Rak gruczołowy naciekający NOS. Stopień złośliwości: Gx. Guz wieloogniskowy. Maks wymiar cz. naciekającej: 5,8 cm. Obecność komórek raka w tuszu: nie. Zatory w naczyniach: tak, rozsiane. Naciekanie skóry: nie. Marginesy bez utkania raka. 1, 2, 3, piętro węzłów (łącznie 42 węzły) zajęte z naciekaniem tkanki tłuszczowej pozawęzłowej. Zajęty również węzeł obojczykowy i w okolicy pęczka. Zaawansowanie po operacji pT3(m)pN3 Stage 3C. Jakie powinno być dalsze leczenie wg Pani? Czy są dostępne jakieś nowe leki? Ps. Póki co przerzutów odległych nie ma

    więcej

  • Czy leczenie jest prawidłowe

    leczenie, rak piersi, rokowanie

    W marcu zdiagnozowano u mnie: Rak zrazikowy inwazyjny typ klasyczny G1 (3+1+1), brak przewodów DCIS i cech LN, brak cech limfoangioinwazji i cech naciekania okołonerwowego, obecne mikrozwapnienia. ER w raku inwazyjnym 90% reakcja średnia, PgR w raku inwazyjnym 100% reakcja silna, Her-2 w raku inwazyjnym (1+), Ki67(+) w raku inwazyjnym do 15% komórek. Badanie immunohistochemiczne w raku inwazyjnym CKAE1/AE3(+), E-cadherin(-), p63(-). Stopień zaawansowania cT4N1MO guz 4 cm zrazikowy luminalny A Badanie MRI z kontrastem: W piersi prawej w kwadrancie DZ uwidoczniono nieregularną rozległą nieostro odgraniczoną masę wielkości 6,5x3,5x4,5 cm. Birads6. Zmiana zajmuje także kwadrant DW oraz w mniejszym zakresie kwadranty górne piersi. Guz od przodu przylega i zaciąga brodawkę sutkową, nie wykazano cech naciekania powięzi mięśnia piersiowego większego chociaż zmiana położona w odległości kilku mm od zarysu mięśnia. Zarys skóry piersi prawej pogrubiały do 4-5 mm. W prawym dole pachowym co najmniej dwa podejrzane węzły chłonne, z których największy 1,8 cm. Pierś lewa bez zmian. Zastosowano u mnie chemioterapię przedoperacyjną.Przyjęłam 4xAC i wykonano usg kontrolne, które wykazało, że guz zmniejszył się 5x2,5cm i w prawym dole pachowym nie wykazano podejrzanych węzłów chłonnych. Teraz przyjmuję schemat DXL, jestem po drugim kursie, pierś wygląda już tak samo jak lewa a była mocno zniekształcona choć wciąż jest zaciągniecie skóry. 1. Czy leczenie jest prawidłowe? 2. Czy nie powinna być jak najszybciej wykonana operacja (jeszcze nie zostało powiedziane, że po 4 DXL ona będzie, wszystko się okaże po kontrolnym USG po trzeciej DXL)?. 3. A co jeśli guz już niewiele się zmniejszy? 4. Jakie są rokowania?

    więcej

  • Interpretacja przypadku - cd.

    leczenie, rak piersi

    Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku - cd." z 17 maja 2012 r.   Po dłuższej przerwie po raz kolejny potrzebuję informacji i porady ze strony p. Doktor w odniesieniu do tego samego nowotworu. Jestem już 3 miesiące po operacji oszczędzającej prawej piersi z pobraniem węzła wartowniczego oraz 3 tygodnie po radioterapii (15 naświetlań). Wynik patomorfologii materiału pooperacyjnego jest następujący: rak jednoogniskowy, wielkość guza naciekający 6 mm, całość 6 mm; komponenta DCIS nieobecna, inwazyjny z cechami raka przewodowego i zrazikowego, złośliwość G2; zróżnicowanie gruczołowe/cewkowe: 3 (mniej niż 10% cewek); polimorfizm jąder: 2; indeks mitotyczny: 1; zatory z komórek raka w nacz. limfat. i żylnych w sąsiedztwie guza: nie. Węzeł pobrany :1 /WW/; bez mikro- i makroprzerzutów i bez komórek raka. Staging: pT 1b pN0 M0-st. IA; ER 100%, PgR 90%, Her-2 0, Ki67 20% (st. I); e-cadheryna (+/-), p 120 (+/-); zwapnienia w hist.-pat. nie występują. W marginesach wyciętego miąższu komórek nowotworowych nie ma. Poradnia Onkogenetyczna: Nie stwierdzono obecności mutacji w genach BRCA 1, PALB 2, CHEK 2. Operacja i efekt kosmetyczny bardzo zadowalające, radioterapia w przebiegu i w czasie krótkim po, także bez problemów (chociaż w odniesieniu do czegoś mogę poczuć ulgę). Kłopot w moim odczuciu (może zupełnie niesłusznie) to hormonoterapia - mianowicie w pierwszym rzucie przepisano mi letrozol z Osagrandem, po czym w związku z osteoporozą oraz nietolerancją kwasu ibandronowego (o czym pisałam wcześniej) zmieniono go na Tamoxifen (od 2 miesięcy). O wspomnianym przez p. Doktor kwasie zolendronowym czy innych lekach na osteoporozę nie było mowy. Mnie natomiast zaniepokoiło rozważanie na temat mojego niewielkiego zagrożenia zakrzepicą oraz nawrotem raka przy tej zamianie, co ja odebrałam w podtekście jako sygnał, że to zagrożenie jest większe niż przy letrozolu. Poza tym był to lek pierwszego wyboru i też uważny za korzystniejszy (chyba że się mylę). A ponieważ mam w domu Osagrand, to może miałoby sens wykonanie próby jego zastosowania, np. w porozumieniu z leczącym osteoporozę reumatologiem, nawet przy nastawieniu, że nietolerancja jednak się pojawi (choć zewsząd słyszę, że nikomu się to nie przydarza). Na ile, zdaniem p. Doktor, takie próby dojścia do zmiany tego Tamoxifenu na pierwotną opcję leczenia z jakimś innym zapobieganiem osteoporozie mają uzasadnienie? Może się okazać, że napad bólowy 3 lata temu to był incydent, który się nie powtórzy, a ja chciałabym mieć przekonanie, że zrobiłam wszystko, co trzeba, aby chronić się i przed wznową/nawrotem, i przed rakiem w drugiej piersi (Birads 3 piersi lewej nade mną przecież wisi, MRI już za miesiąc). Jestem nawet gotowa jakoś znosić napady bólu pleców - zaopatrzywszy się wcześniej w stosowne leki przeciwbólowe. Bardzo proszę o radę na tle całokształtu mojej sytuacji, za którą to radę z góry ogromnie dziękuję.  

    więcej

  • Interpretacja TK jamy brzusznej

    rak piersi, tomografia komputerowa, wyniki badań

    Guzek 9,6 mm, rak inwazyjny: NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% - intensywność barwienia silna, PR 90% - intensywność barwienia silna, HER2 - 0, Ki67: 15%, IHC: e-cadheryna (+). To jest wynik biopsji mammotomicznej, w której nie udało się wessać całej zmiany - guz pozostał, wynik odebrałam w poniedziałek. W TK z końca marca robionego w związku z inną chorobą jest napisane: na obwodzie wątroby widoczne są hipodensyjne ogniska do 1,4 cm o niejasnym charakterze, jedno z nich wzmacnia się punktowo centralnie w fazie tętniczej. TK było robione w związku z objawami zapalenia pęcherzyka i przewodu żółciowego (z gorączką i lekką żółtaczką) bez widocznych na USG kamieni - uwidoczniono je dopiero w tym TK (próby wątrobowe wówczas były obydwa powyżej 400 ALAT i ASPAT oraz GGTP powyżej 500). Wykonano markery: CEA, CA125, AFP, CA15-3, CA72-4, Cyfra21-1, CA19-9, wszystkie w marcu były w normie. W poprzednich USG przez lata opisywany był tylko jeden naczyniak. Miałam w kwietniu zakładaną protezę PŻW i usuwane balonikiem złogi do 8 mm i przy jej wyjęciu 03.09 zwężenie Brodawki Vatera - pobrano wycinki - wynik dopiero pod koniec września. Czy to się wiąże? Czy mogę mieć dwa nowotwory? Pęcherzyk usunięto - wynik hist.pat wykazał przewlekłe zapalenie. W zeszłym roku miałam MR jedynie miednicy mniejszej ze względu na złożoną torbiel jajnika, a wyszło m.in: na otrzewnej trzonu pasmowane oraz guzowate wszczepy włókniste, które mogą odpowiadać zmianom endometrialnym. W DCO na podstawie TK zlecono MR jamy brzusznej. W RTG płuc nie stwierdzono META. W USG piersi węzły wyglądały ok. Moje pytanie brzmi, czy raczej są to META na wątrobie czy coś innego? Co mogłoby to być? Proszę o odpowiedź, bo wszystko mi się razem nałożyło, a do czasu MR żyję w strachu, czego się mogę spodziewać.

    więcej

  • Avatar

    2022-05-20 09:53:19

    Graviola

    Mam pytanie odnośnie suplementu diety Graviola. Czy można i warto stosować (w jakiej formie najlepiej)? Czy nie wchodzi w...
  • Avatar

    2022-04-22 09:55:22

    Tamoxifen a kozieradka

    Cztery lata temu miałam operację usunięcia raka piersi. Był to rak hormonozależny. Aktualnie biorę Tamoxifen. Mam problem z...
  • Avatar

    2022-04-10 11:48:00

    Aromek a Proursan

    Jestem w czasie hormonalnego leczenia uzupełniającego raka piersi. Mam pytanie dotyczące jednoczesnego stosowania leku...